Svijet

Peskov: Histerija Vašingtona kvari rusko-američke odnose

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da histerija u zvaničnom Vašingtonu i američkim medijima negativno utiče na odnose Rusije i SAD.
Peskov: Histerija Vašingtona kvari rusko-američke odnose
Portal AnalitikaIzvor

Peskov je rekao u intervjuu za Si-eN-eN (CNN) da takve okolnosti "ne odgovaraju nacionalnim interesima Rusije i SAD".On je odbio da odgovori na pitanje novinara da li je predsjednik SAD donio mudru odluku stavljajući Rusiju na centralno mjesto u svojoj predsjedničkoj kampanji.

"Odgovor na vaše pitanje značio bi da se miješamo u unutrašnje stvari SAD, a nemamo ni najmanju nameru da se miješamo", rekao je portparol Kremlja i dodao da histerija u medijima i zvaničnom Vašingtonu šteti budućim rusko-američkim odnosima.

Prema njegovim riječima, Rusija i SAD neće moći da se slože oko svega, ali biće bolje za obje zemlje da što prije počnu da razgovaraju.
"Mislim da je vrijeme da neko u SAD takođe kaže - slušajte ljudi, bolje je da pogledamo stvari iz drugog ugla", rekao je on.

Peskov je odbacio optužbe o navodnom ruskom hakovanju tokom američke predsjedničke kampanje, navodeći da su te tvrdnje "nezamislive".
Upitan da li predsjednik Rusije Vladimir Putin osjeća zadovoljstvo gledajući haos u SAD i kako se ruski rival iz Hladnog rata "politički raspada", portparol je odgovorio da to nije slučaj.

Naveo je da niko ne može da ignoriše značaj bilateralnih odnosa sa SAD, dodajući da se radi o veoma važnoj zemlji i prvoj globalnoj ekonomiji i da svi žele stabilnog i predvidivog partnera.

Portal Analitika