Abiznis

Lazović: Ne možemo dovijeka čekati Škoda Prahu

- Parlament je juče usvojio aneks ugovora između države i italijanske kompanije A2A o daljem upravljanju u Elektroprivredi, kojim je produžen postojeći ugovor do 30. juna.
Lazović: Ne možemo dovijeka čekati Škoda Prahu
Portal AnalitikaIzvor

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić je objasnila da je na taj način obezbijeđen kontinuitet u zaštiti prava obje strane. Aneks se od ugovora razlikuje u tome što su obje strane pokazale dobru volju da se razgovara o smanjenju izlazne opcije A2A, vrijedne 250 miliona eura, koja je bila predviđena osnovnim ugovorom.

– Aneksom je kompaniji A2A data prilika da se u kratkom roku izjasni o namjeri i daljem upravljanju u Elektroprivredi, poštujući jasan interes Vlade da EPCG mora biti nosilac razvoja, ali i činjenicu da su dr žava i italijanska kompanija podjednako akcionari u EPCG – kazala je Sekulić i naglasila da je interes da uloženi kapital mora imati povrat. – A2A i Vlada smatraju da još ima prostora da se razmotri mogućnost nastavka dugoročnog partnerstva. Aneks ugovora garantuje i konstruktivan odnos obje strane prema izgradnji drugog bloka i ostalih prioritetnih projekata, čija realizacija treba da otpočne do 30. juna ove godine – kazala je Sekulić

Vujica Lazović (SD) je ocijenio da nije dobro što se ugovor produžava samo za šest mjeseci, jer će se ponovo morati regulisati odnosi.

– U ovom momentu ovo je neka mjera zajedničkog interesa. Njihov interes je da omoguće veći povrat uloženog novca, jer do sada ništa nijesu vratili. Naš interes je da energetski projekti, a prije svega gradnja TE, teku nesmetano. Zato smatram da EPCG, koja na računima ima 240 miliona eura, može ući u ovaj projekat uz minimalno kreditno zaduženje – rekao je Lazović i apelovao da Vlada i EPCG definišu rok nakon kojeg će sami krenuti u realizaciju drugog bloka. – Ne možemo dovijeka čekati Škoda Prahu da nađe finansijera, jer samo gubimo vrijeme. Imamo potencijala i treba definisati realan termin nakon koga bi EPCG i Vlada ušli sopstvenim sredstvima u realizaciju projekta – kazao je Lazović i dodao da moramo uvažavati strateškog partnera, bez obzira što u nekim detaljima možemo biti ljuti na njega. (Pobjeda)

Portal Analitika