Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Društvo

Studenti nijesu podržali štampanje “Elektrana”, Škuletić bez titule emeritusa

Predstavnici Studentskog parlamenta u Senatu Univerziteta Crne Gore, na prošloj sjednici, uzdržali su se od glasanja za izdavanje udžbenika prof. dr Sretena Škuletića iz predmeta "Elektrane"(drugo izdanje) na Elektrotehničkom fakultetu (ETF). Ovakav stav predstavnika studenata je, uz jedan glas protiv i četiri uzdržanih članova Senata, bio dovoljan da Senat ne prihvati ovaj udžbenik za štampanje, saznaje Portal Analitika iz više izvora.
Studenti  nijesu podržali  štampanje “Elektrana”, Škuletić bez titule emeritusa
Portal AnalitikaIzvor

Naime, za štampanje udžbenika "Elektrane" izjasnilo se 20 članova Senata. Za pozitivnu odluku potreban je 21 glas.

"Senat broji ukupno 40 članova i kako su svi uzdržani i odsutni članovi računati kao da su protiv, i pored pozitivnih recenzija dva redovna profesora Univerziteta, od kojih je jedan sa Univerziteta u Beogradu, pozitivnog mišljenja i prijedloga Vijeća ETF-a i Uređivačkog odbora UCG, on nije prošao u dalju proceduru", kazao je izvor Portala Analitika sa Univerziteta koji je tražio anonimnost.

Od 40 članova Senata, osam su predstavnici Studentskog parlamenta i njihov stav je bio presudan da se knjiga ne štampa.

Prvo izdanje ovog udžbenika je štampao Elektrotehnički fakultet 2006. godine.

skuletic"Zbog izuzetnog interesovanja studenata ETF-a, ali kolega sa drugih tehničkih fakulteta i kolega iz privrede, svi primjerci ovog izdanja su vrlo brzo otišli u ruke korisnika. Zbog nedostatka primjeraka udžbenika studenti su bili prinuđeni da isti kopiraju za pripremu ispita. Na višegodišnju molbu studenata autor, prof.dr Sreten Škuletić je uradio dopunjeni i inovirani materijal, koji je prošao svu predviđenu proceduru. Neshvatljivo je da su predstavnici studenata, uzdržavanjem od izjašnjavanja, u suštini glasali protiv izdavanja udžbenika, ako se ima u vidu da su svi profesori u skladu sa aktima Univerziteta, obavezni da pripreme udžbenik za proces nastave", kazao nam je drugi izvor sa Elektrotehničkog fakulteta.

Godinama nazad, dr Škuletić je važio za veoma omiljenog profesora među studentima Elektrotehničkog fakulteta. Međutim, predstavnici studenata u Vijeću ETF-a nijesu, krajem januara, željeli da podrže Škuletića da dobije zvanje profesora emeritusa.

"Uz sve navedene nelogičnosti, bitno je istaći, da studentski predstavnici svojim uzdržavanjem od glasanja na Vijeću Elektrotehničkog fakulteta, onemogućili su da Vijeće predloži  profesora Škuletića u zvanje profesora emeritusa, naročito ako se ima u vidu da je ovaj profesor u višedecenijskim anketama studenata od njih dobijao samo najviše ocjene i sve pohvale za rad i odnos sa studentima. Ovakvo ponašenje u najmanju ruku dovelo je do vrlo neprijatnog utiska većinu uglednih nastavnika ETF-a, koji su podržali predlog. Ne treba napominjati da prof. dr Sreten Škuletić važi za jednog od najuglednijih profesora ETF-a, a u toku veoma bogate karijere omiljenog pedagoga i naučnika, objavio je više stotina radova, monografija, knjiga, studija na međunarodnom i domaćem nivou. Veoma je uvažen u stručnim krugovima, a obavljao je i značajne stručno-društvene funkcije kao što su dekan ETF-a, prorektor UCG i ministar prosvjete u Vladi Crne Gore", zaključio je izvor Portala Analitika

P.Z.

Portal Analitika