Svijet

Lovokradici iz DiKapriovog dokumentarca 12 godina zatvora

Sud u Tanzaniji osudio je ozloglašenog krivolovca poznatog pod nadimkom "Đavo bez milosti" na 12 godina zatvora zbog pokušaja krijumčarenja slonovače vrijedne 863.000 dolara.
Lovokradici iz DiKapriovog dokumentarca 12 godina zatvora
Portal AnalitikaIzvor

"Đavo bez milosti", ili na lokalnom Svahili dijalektu "Shetani Hana Huruma", bio je predmet prošlogodišnjeg dokumentarnog filma "Ivory game", u produkciji holivudskog glumca Leonarda Di Kapria.

Bonifaće Metju Maljango i njegova braća Lukas Matajo Maljango i Abdala Ali Čaoga, uhapšeni oktobra 2015. godine dok su pokušavali da prokrijumčare 118 kljova, osuđeni su pred sudom u Dodomi zbog bavljenja organizovanim kriminalom.

Vlade afričkih zemalja imaju velikih problema u zaustavljanju krivolova koji prijeti opstanku slonova. Kljove, od kojih se izrađuju predmeti od slonovače, veoma su cijenjene u Kini gdje ih smatraju statusnim simbolom.

I vlasti u Keniji su napravile korak u borbi protiv lovokradica. Agencija za divlje vrste Kenije saopštila je da su u razmjeni vatre sa lovočuvarima u nacionalnom parku Tsavo ubijena dva krivolovca, dok se za ostalima traga.

(Beta)

Portal Analitika