Protokol

Darmanović- Auer: Vidljiv napredak Crne Gore u pregovaračkom procesu sa EU

Ministar vanjskih poslova Crne Gore prof. dr Srđan Darmanović primio je šefa Odsjeka za Zapadni Balkan Evropske službe za vanjsku politiku Eduarda Auera.
Darmanović- Auer: Vidljiv napredak Crne Gore u pregovaračkom procesu sa EU
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saiopteno Portalu Analitika iz Ministarstva vanjskih poslova, Darmanović je informisao sagovornika o nedavnoj vrlo uspješnoj posjeti Briselu, tokom koje je pozdravljena evropska orijentacija Crne Gore i istaknut visok stepen usaglašenosti sa evropskom vanjskom i bezbjednosnom politikom.

Ponovio je da pristupanje Crne Gore evropskim i evroatlantskim strukturama predstavlja njene strateške spoljnopolitičke prioritete i apostrofirao da će se članstvo u NATO pozitivno odraziti ne samo na Crnu Goru, već i na region. 

Naglasio je da države Zapadnog Balkana imaju jasnu perspektivu priključenja Evropskoj uniji jer je region u cjelini, bezbjednosno, politički i privredno, važan dio Evrope.

Auer  je poručio da je vidljiv napredak Crne Gore u pregovaračkom procesu sa EU, naglasivši da je evidentna posvećenost Crne Gore  evropskim vrijednostima izuzetno važna za očuvanje regionalne bezbjednosti i stabilnosti. Ocijenio je da bojkot institucija od strane opozicije nije rješenje i da o svim aktuelnim pitanjima i problemima treba razgovarati u okviru institucija sistema. Naglasio je da je EU, i pored izazova sa kojima se trenutno nosi, ujedinjena u podršci Zapadnom Balkanu.

Sastanku je prisustvovao i ambasador EU u Crnoj Gori, Aivo Orav.

Portal Analitika