Protokol

Nuhodžić – Del Monako: Italija donira dvije jedinice za obalno patroliranje

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić primio je danas ambasadora Republike Italije u Crnoj Gori Vinćenca Del Monaka.
Nuhodžić –  Del Monako: Italija donira dvije jedinice za obalno patroliranje
Portal AnalitikaIzvor

-Ministar Nuhodžić je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci koju Vlada Republike Italije pruža evropskim i NATO integracijama Crne Gore, naglasivši da su dvije države potpisale i određene bilateralne sporazume koji predstavljaju kvalitetnu osnovu za dalje unaprjeđenje saradnje u oblasti unutrašnjih poslova. Ukazao je na značaj ekspertske pomoći koju Italija pruža ispunjavanju obaveza iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24, posebno na planu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. S tim u vezi, pohvalio je angažovanje italijanskih eksperata koji su dali veliki doprinos unaprjeđenju profesionalnih kompetencija policijskih službenika za vođenje istraga. U nastavku, saopštio da je pokazatelj kvalitetne saradnje i planirana donacija dvije pomorske jedinice za obalno patroliranje od strane Lučke kapetanije – Obalske straže Republike Italije, iskazujući spremnost crnogorske strane za potpisivanje Sporazuma o podršci kapacitetima za monitoring morskih prostora u cilju obezbjeđivanja sigurnosti ljudskih života na moru i sigurne plovidbe. Takođe, pozdravio je uspješnu implementaciju Protokola o saradnji tokom turističke sezone 2016. godine sa Odjeljenjem za javnu bezbjednost MUP-a Italije, i učešće pripadnika italijanske policije, zajedno sa službenicima Uprave policije Crne Gore, u aktivnostima na planu sprječavanja kriminaliteta tokom ljetnjeg perioda- saopšteno je Portalu Analitika sa sastanka.

Ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Vinćenco Del Monako je iskazao zadovoljstvo povodom susreta sa ministrom unutrašnjih poslova Mevludinom Nuhodžićem, ističući da dvije države ostvaruju intenzivne i sadržajne bilateralne odnose. Pozdravio je napredak koji je Crna Gora ostvarila na putu punopravnog članstva u Evropskoj uniji, što predstavlja poruku snažne opredijeljenosti države u pravcu ostvarenja strateških spoljnopolitičkih ciljeva.

U kontekstu aktuelnih bezbjednosnih izazova, ambasador Del Monako je naglasio važnost zajedničke saradnje na polju granične sigurnosti i upravljanja migracijama. Govoreći o projektu IPA 2013 "Međunarodna saradnja u krivičnim stvarima", koji realizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije, a čija je regionalna kancelarija otvorena u Podgorici, ambasador Del Monako se saglasio sa ministrom Nuhodžićem o važnosti razmjene iskustava i dobrih praksi.

Potvrdio je spremnost Italije da nastavi da podržava reformske procese u Crnoj Gori, kroz sprovođenje zajedničkih projekata finansiranih od strane Evropske unije, koji imaju za cilj unaprjeđenje vladavine prava.

Zajednički je konstatovano da Crna Gora i Republika Italija, na temelju dugogodišnjeg tradicionalnog partnerstva, nastavljaju saradnju u svim oblastima od obostranog interesa.

Portal Analitika