Društvo

Majke poručile: Neće se razići dok se zakon ne povuče

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece, koje protestuju ispred parlamenta, poručile su danas da se neće razilaziti dok se ne povuče zakon kojim je smanjen iznos naknada.
Majke poručile: Neće se razići dok se zakon ne povuče
Portal AnalitikaIzvor

Članica Koordinacionog odbora, Željka Savković, rekla je da majke brane Ustav Crne Gore, jer vjeruju da u Ustavnom sudu sjede pošteni i časni ljudi kojima treba "malo više vremena" da razmisle da li smanjenje naknada treba proglasiti ustavnim i neustavnim.

“A onako kako se budu oglasili tako će Crnu Goru u svijet predstaviti", rekla je Savković na konferenciji za novinare.

 Ona je naglasila da od Ustavnog suda samo traže da poštuju zakon.

 Savković je najavila da će 8. marta u 13 sati da pokažu mirno i demokratski da je Crna Gora pravna država.

 "Apelujem na svakog građanina, bez obzira na političku, vjersku, nacionalnu ili drugu opredijeljenost, da dođu sa majkama Crne Gore, odbrane čast i dostojanstvo države onako kako dolikuje Crnogorcima”, poručila je Savković.

Rosanda Peković iz Bijelog Polja, rekla je da imaju samo jedan zahtjev - da se povuče zakon kojim se smanjuju i ukidaju doživotne naknade za majke koje su rodile troje i više djece.

 "Ponavljaću svaki dan – doživotnih, jer nam u rješenjima koja nam šalju piše da ostvarujemo pravo na doživotnu naknadu, zbog toga smo ovdje od 2. marta i bićemo dok se zakon ne povuče”, naglasila je Peković.

Ona je pozvala Ustavni sud da se oglasi po tom pitanju.

“Želimo da nam kažu javno da li su nezavisni, ako jesu, a nadamo se da jesu, donijeće odluku brzo da ne muče ove majke koje su izmučene”, navela je Peković.

Ona je rekla da je prethodna noć koju su proveli na Bulevaru ispred parlamenta bila izuzetno teška. "Suočeni smo sa nepogodama, a dosta nam je što se suočavamo sa diktaturom toliko godina".

“Gazili smo bulevar po najvećoj kiši, jer su htjeli da ga otvore za saobraćaj. Pozivamo sve građane i Evropu da vide šta se radi od majki Crne Gore", kazala je Peković.

Čupić Snežana iz Šavniika rekla je da na rješenjima o naknadama piše da su one doživotne. (Portal RTCG)

Portal Analitika