Društvo

DPS Herceg Novi: Mahinacije u Turističkoj organizaciji HN

Kada bi priprema turističke sezone trebalo da je u punom jeku, do javnosti dolazi vijest da bi moglo doći do blokade rada Turističke organizacije Herceg Novi pošto nije usvojen program i finansijski plan za ovu godinu, a ta dva dokumenta treba da daju saglasnost odbornici Skupštine opštine. To znači da je rad TO de fakto nelegalan, ocijenjeno je iz DPS-a Herceg Novi.
DPS Herceg Novi: Mahinacije u Turističkoj organizaciji HN
Portal AnalitikaIzvor

Inače, program i finansijski plan su bili na dnevnom redu skupštinskog zasjedanja koje je počelo u decembru, ali zbog odluke o skraćenju mandata te tačke nisu bile predmet razmatranja.

DPS podsjeća, da se slična situacija dogodila prije nekoliko godina kada su na čelu TO, kao i u IO su bili predstavnici SNP-a. I pored preko 800 hiljada eura na računu zaposleni tada nisu primali plate, niti su finansirani razni programi. Račun je bio ”zamrznut” jer finansijski plan nije usvojila Skupština opštine Herceg Novi.

Vanrednu sjednicu Skupštine Turističke organizacije Herceg Novi tražio je još polovinom februara potpredsjednik Opštine, u funkciji vršioca dužnosti predsjednika Opštine i Skupštine TO, Dragan Janković na inicijativu devet članova Skupštine TO u skladu sa Statutom, ali ona nije održana zbog opstrukcije članova koji su imenovani u ime Izbora.

Sjednica je zakazana na osnovu spiska dobijenog od TO o svim članovima, kojih, po toj informaciji, ima 23. Statut TO, koji je usvojila Skupština opštine kao osnivač definiše broj članova Skupštine na 33, ali za dvije godine u TO nisu imenovali preostalih 10 članova, a sada ih računaju prilikom utvrđivanja kvoruma što je još jedan flagrantan dokaz kršenja procedura.

Tokom 2016. godine, TO je prihodovala 1,5 milion eura, a nepoznanica je na šta sve su sredstva otišla. Pošto sjednica nije održana, sada se ne zna ni koliko ima sredstava na računu TO, niti koliko je sa njega i za šta ove godine potrošeno i po čijim zahtjevima. Da li je tačno da su zaposleni dobili i 13. platu, takođe se ne zna. Ne zna se ni koliko je koštao projekat „Evropska prestonica kulture“, samo se nagađa da je riječ o iznosu od 500 do čak 900 hiljada eura.

OO DPS Herceg Novi upozorava da se stanjem u Turističkoj organizaciji ozbiljno ugrožava predstojeća sezona od koje živi veći broj građana naše opštine. Umjesto da se pozabave ovim, što je od suštinskog značaja za Herceg Novi, novoformirana većina u opštinskom parlamentu se bavi “tehničkim budžetom”, “tehničkom vlašću”, nekakvim memorandumima.

"Iz svega navedenog se vidi da su određene upravljačke strukture u TO privatizovale tu organizaciju i na taj način načinili štetu svim građanima Herceg Novog. Onda i ne čudi što su određena udruženja i političke partije koje se sada nalaze unutar takozvane ujedinjene opozicije inicirale preispitivanje rada TO. OO DPS vjeruje da će se utvrditi potpuna istina oko finansijskog stanja i poslovanja u Turističkoj organizaciji Herceg Novi i to što hitnije jer je turistička sezona na pragu", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika