Politika

Vujanović započeo posjetu BiH: Primjer dobrosusjedske saradnje

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović doputovao je u dvodnevnu službenu posjetu Sarajevu, u okviru koje će se sastati s državnim vrhom Bosne i Hercegovine.
Vujanović započeo posjetu BiH: Primjer dobrosusjedske saradnje
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorski predsjednik svečano je dočekan uz najviše državne i vojne počasti ispred zgrade Predsjedništva BiH, a nakon toga uslijedio je susret s predsjedavajućim Predsjedništva Mladenom Ivanićem i članovima Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Nakon sastanka zvaničnih delegacija BiH i Crne Gore, biće održana konferencija za novinare na kojoj će se obratiti Mladen Ivanić i Filip Vujanović.

"Poziciju Crne Gore i BiH kao dobrog primjera regiona i to kao dobrog primjera i u dobrosusjedstvu i u regionalnoj saradnji. Mi smo uspjeli da riješimo sva pitanja. Nema nikakvog otvorenog problema među nama. Postoji širok i otvoren prostor za našu saradnju i mi smo zajednički dužni sa nivoa predsjednika da ga ohrabrimo, sa nivoa dvije vlade da ga učinimo sadržajnim i sa nivoa ljudi iz privrede da ga učine privredno efektnim. Mi smo zaključili ugovor o državnoj granici koji je prvi ugovor između država bivše Jugoslavije. Pokazali da se jedno osjetljivo pitanje može da riješi dogovorom dvije države bez ikakvog posredništva sa strane. I zaključili čitav niz neophodnih sporazuma za saradnju u svim oblastima zajedno sa posljednjim sporazumom o saradnji u oblasti evropskih integracija, gdje smo dogovorili da učinimo sve zajedno da se ubrza put prema evropskoj integraciji i jedne i druge države. Mi smo tu odmakli, ali spremni da sve učinimo da se ubrza put BiH izražavajući četitke i Predsjedništvu i Vladi za zaista impresivne napretke u procesu evropske integracije i očekivanje što mi saopštavamo i EU, da BiH dobije status kandidata do kraja ove godine ili početkom naredne" rekao je Vujanović.

Ivanić je istakao da BiH i Crna Gora da "zajednički gledaju veliki dio stvari i u regionu i izvan regiona". 

"Mi smo danas razgovarali o potrebi da se zajednički se malo više angažujemo i oko  nekih infratrukturnih projektima koji nijesu samo naša tema, nego su tema i drugih zemalja u regionu i taj razgovor o Jadransko-jonskom autouputu i razgovor o tom gasovodu koji bi trebalo da krene iz Azerbejdžana jednim krakom išao bi preko ovih prostora i o boljem povezivanju infrastrukturom zemalja, a posebno na prijedlog gospodina Vujanovića vrlo ozbiljno ćemo razmisliti i o tome da prelazi između BiH i Crne Gore budu praktično sa jednom kontrolom. Da umjesto, kako bih rekao, dvije kontrole, na tim prelazima nađemo jednu zajedničku kontrolu ii da to bude  jedan od vizuelnih pokazatelja ljudima koji putuju koliko su naši odnosi dobri iz Predsjedništva, ali prije svega moram reći da je ideja predsjednika Vujanovića, ali mislim da ćemo na tom planu nešto napraviti, tako da je rekao bih jedna vrlo prijatna posjeta, zadovoljstvo da je predsjednik Vujanović ovdje u Sarajevu i rekao bih vrlo, vrlo prijatan razgovor i visok stepen zajedničkog pogleda na praktično sve stvari", kazao je Ivanić.

 

Programom posjete je planirano je da se Vujanović u toku dana sastane i sa članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

 

Vujanović sa članovima Predsjedništva BiH (Foto: Anadolija)Vujanović sa članovima Predsjedništva BiH (Foto: Anadolija)

Crnogorski predsjednik će sutra posjetiti i Staru pravoslavnu crkvu Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila, Gazi Husrev-begovu džamiju, Katedralu Srca Isusova i Sinagogu - Muzej Јevreja BiH. Kako je najavljeno, domaćin šetnje Sarajevom predsjedniku Crne Gore biće član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, uz prisustvo gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake.

Vujanović je u Sarajevo doputovao po pozivu Predsjedništva BiH, a iz njegovog kabineta je saopšteno da će posjeta biti potvrda i afirmisanje sadržajnih i prijateljskih odnosa dvije države, kao i unapređenje saradnje u svim oblastima.

Foto: AnadolijaFoto: Anadolija
Foto: AnadolijaFoto: Anadolija
Foto: AnadolijaFoto: Anadolija
Foto: AnadolijaFoto: Anadolija
Portal Analitika