Društvo

Šehović - Del Monako: Tradicionalno dobra saradnja u oblasti obrazovanja

Saradnja Crne Gore i Republike Italije u oblasti obrazovanja veoma je plodna, ali je potrebno dalje raditi na njenom unapređenju, zaključeno je danas na sastanku ministra prosvjete dr Damira Šehovića i ambasadora Italije u Crnoj Gori Vinćenca Del Monaka.
Šehović - Del Monako: Tradicionalno dobra saradnja u oblasti obrazovanja
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz resornog ministarstva, Šehović je rekao da iako je odnos dviju država najintenzivniji na polju energetike, oblasti obrazovanja i kulture otvaraju niz mogućnosti za dublju saradnju komšijskih država.

- On je istakao da je formalni okvir odnosa u ovim oblastima unaprijeđen 2014. godine potpisivanjem Sporazuma o saradnji Crne Gore i Italije u oblasti obrazovanja i kulture. Šehović je dodao da se pored toga zajedničke aktivnosti odvijaju i u okviru programa ERASMUS, TEMPUS kao i kroz centralno-evropsku inicijativu i izrazio spremnost Ministarstva prosvjete za dodatnu saradnju. On je zahvalio ambasadoru Del Monaku i Vladi Republike Italije na spremnosti za stipendiranje značajnog broja crnogorskih studenata zainteresovanih za usavršavanje u Italiji i naglasio važnost mobilnosti studenata, čime se dodatno jačaju veze između Crne Gore i Republike Italije – navode iz Ministarstva.

Ambasador je izrazio zadovoljstvo zbog tradicionalno dobrih odnose Crne Gore i Republike Italije koji se, između ostalog, ogledaju i u popularnosti italijanskog jezika među mladima u Crnoj Gori i dodao da cijeni dosadašnje napore obrazovnog sistema Crne Gore da kroz formalno obrazovanje unaprijedi izučavanje ovog jezika.

- On je istakao da će Ambasada Italije u Crnoj Gori 27. marta nizom aktivnosti obilježiti 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora kojima je osnovana Evropska ekonomska zajednica (EEZ) i Evropska zajednica za atomsku energiju (Euratom), a od kojih Evropska unija vuče korijene. Sagovornici su se saglasili da bi učešće u obilježavanju ovog Dana trebalo da uzmu i mladi širom Crne Gore kao bi razmijenom i usvajanjem znanja o Evropskoj uniji i aktvno učestvovali u procesu evropskih integracija. U tom smislu Ministarstvo prosvjete je iskazalo punu spremnost da obilježavanju značajnog jubileja pruži konkretan doprinos – zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika