Društvo

Krivične prijave protiv dva carinika

Tokom prošle godine podnijete su krivične prijave protiv dva službenika Uprave carina zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj, navodi se u izvještaju za radu ovog državnog organa.
Krivične prijave protiv dva carinika
Portal AnalitikaIzvor

Takođe, u izvještajnom periodu za dva carinska službenika Osnovno državno tužilaštvo je odbacilo krivične prijave podnijete zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, jer u radnjama osumnjičenih nema elemenata prijavljenog krivičnog djela, niti drugog krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

“U toku su krivični postupci za tri službenika, protiv kojih su u toku 2015. godine podnijete krivične prijave zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo neprijavljivanje krivičnog djela. Takođe, u toku je krivični postupak za  jednog službenika, protiv kojeg je 2014. godine podnijeta krivična prijava zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo faslifikovanje isprava iz člana 412 stav 1 Krivičnog zakonika”, navodi se u Izvještaju.

Pored toga, u toku su i postupci za tri carinska službenika, protiv kojih su u toku 2013.godine podnijete krivične prijave, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivična djela primanje mita i prikrivanje, produženo krivično djelo primanje mita iz člana 423 Krivičnog zakonika.

“Za devet carinskih službenika (krivični postupci pokrenuti 2010. godine) donijeta je prvostepena presuda (nije pravosnažna) zbog počinjenih krivičnih djela zloupotreba službenog položaja, zloupotreba službenog položaja u podstrekivanju, primanje mita, davanje mita u podstrekivanju, teška krađa”, zaključuje se u dokumentu, ali se ne navodi epilog.

P.Z.

Portal Analitika