Društvo

Vojvoda Ilija Plamenac bio je prvi upravitelj Podgorice

Na današnji dan, 6. marta 1916. na Cetinju je umro Ilija Plamenac, crnogorski ratnik, vojskovođa i političar. Rođen je 1821. godine u Boljevićima, kod Virpazara. Učestvovao je u crnogorsko-turskom ratu 1852/53. godine i u borbama na Krnjicama 1862. godine, kojom prilikom je stekao titule vojvode i senatora, a u crnogorsko-turskom ratu 1876/78. godine zajedno sa vojvodom Markom Miljanovim Popovićem, komandovao je borbama na Medunu i Fundini protiv Mehmed-paše.
Vojvoda Ilija Plamenac bio je prvi upravitelj Podgorice
Portal AnalitikaIzvor

Poznati su i njegovi otpori skadarskom paši duž crnogorskog primorja 1878. godine. Obavljao je mnoge odgovorne dužnosti, a jedno vrijeme bio je i ministar vojni. (Iz arhive lista Pobjeda)

Vojvoda Ilija Plamenac bio je velika ličnost Crne Gore u 19. vijeku. Bio je glavni crnogorski vojskovođa u Bitki na Fundini 1876. godine, jednoj od najvećih crnogorskih vojnih pobjeda u istoriji. Njegove jedinice su učestvovale u oslobođenju Nikšića 1877. godine. Crnogorci su pod njegovom komandom oslobodili Ulcinj u januaru 1878. godine... Ilija Plamenac je možda najvažniji crnogorski vojskovođa Veljeg rata (1876-1878) poslije kojeg su  Crnogorci povratili dio pośeda svoje stare države - srednjovjekovne Zete. Poslije Veljeg rata Crna Gora je na Berlinskom kongresu zvanično priznata od svih velikih sila, dakle i od Turske. 

2-str-159Memoare Ilije Plamenca priredili su istoričari Živko Andrijašević i Slavko Burzanović, a objavili 2004. godine CID i Udruženje Crmničana "Crmnica". 

Na strani 15 ove knjige, stoji: "Vojvoda Ilija Plamenac je bio prvi upravitelj Podgorice". Dakle, prvi gradonačelnik Podgorice 1879. godine nije bio vojvoda Marko Miljanov, nego vojvoda Ilija Plamenac

Pročitajte sa faksimila iz pomenute knjige (str 159) kako vojvoda Plamenac opisuje prve mjere koje je preduzeo u Podgorici. 

Vidimo da vojvoda Plamenac oznake Turčin i Srbin stavlja u istu ravan, a znamo da etničkih Turaka u Podgorici tada nije bilo (ili ih je bilo zanemarljivo malo), njemu je Turčin zapravo - konfesionalna oznaka, baš kao i Srbin. Ovo je još jedan od brojnih dokaza da su Srbin i pravoslavac u 19. vijeku (i ranije) bili sinonimi. Na Analitici je nedavno pokazano da je i Simo Matavulj isto ovo kazivao, možete pročitati na linku.

Portal Analitika