Abiznis

KONJEVIĆ: Oblast koncesija veoma bitna za državu

Oblast koncesija veoma je bitna za državu, ne samo u pogledu prihoda po osnovu koncesija,nego i održivosti, s obzirom da je riječ pretežno o sirovinama koje su neobnovljive. izjavio je za Portal Analitika predsjednik vladine Komisije za koncesije Darko Konjević.
KONJEVIĆ: Oblast koncesija veoma bitna za državu
Portal AnalitikaIzvor

- Prepoznata je potreba za unaprijeđenjem stanja u ovoj oblasti.U tom smislu se očekuje i usvajanje Zakona o javno-privatnom partnerstvu koji je već duže vrijeme u pripremi, i gdje se ova oblast preciznije definiše i prati. To treba da omogući da se čitav proces unaprijedi, da se bolje definiše javno-privatno partnerstvo i da po ovom osnovu prihodi države budu veći. Usvajanje zakona je predviđeno za drugi kvartal 2017.godine, što pokazuje da je Vlada Crne Gore prepoznala potrebu da se stanje poboljša i da se da dodatni fokus na oblast koncesija - istakao je Konjević.

Komisija za koncesije, u skladu sa Zakonom o koncesijama, ima jasno definisane nadležnosti.

- Komisija rješava po prigovorima učesnika u postupku davanja koncesija, koji se odnose na vrednovanje i rang listu ponuđača i donosi odluke ponjima; vodi registar ugovora o koncesijama; odobrava sprovođenja postupka produženja roka davanja koncesije ili proširenja prostora za obavljanje koncesione djelatnosti, kao i odobrava sprovođenje postupka davanja koncesije pratećih mineralnih sirovina na odobrenom eksploatacionom polju bez sprovođenja postupka javnog nadmetanja; donosi poslovnik o svom radu i vrši druge poslove utvrđene ovim zakonom - precizirao je Konjević.

Kako je dodao, uvidom u Registar koncesija može se vidjeti da su najčešći razlozi za raskid ugovora vezani za neispunjavanje ugovornih obaveza od strane koncesionara, bilo da se radi o plaćanju koncesione nadoknade, prikupljanju određenih dozvola koje su potrebne da bi mogao obavljati koncesionu aktivnost i slično.

Portal Analitika