Društvo

Komunalije elektronski plaća samo 15.000 građana

Elektronsko bankarstvo, odnosno plaćanje jednim klikom bez čekanja u bankama, poštama..., koje je i jeftinije povećava se posljednjih godina, ali je i dalje daleko od nivoa u evropskim zemljama - kažu bankari.
Komunalije elektronski plaća samo 15.000 građana
Portal AnalitikaIzvor

Generalni sekretar Udruženja banaka Crne Gore mr Bratislav Pejaković, pozivajući se na podatke 11 banaka, Pobjedi je kazao da u elektronskom bankarstvu imamo preko 96.000 aktivnih fizičkih lica – korisnika SMS, web, m-bank i mail kanala.

Pravnih lica je blizu 8.500, a korisnika unutar kompanija preko 10.000.

Rast servisa

– U ovom momentu oko 15.000 fizičkih lica, odnosno građana elektronski plaća komunalne usluge, odnosno koristi web i mbank kanal za plaćanje – ističe Pejaković.

Iz godine u godinu bilježimo, kaže on, trend rasta svih servisa elektronskog bankarstva.

– Broj naloga je porastao preko 30 odsto, SMS-ova 26 odsto, mailova 12 odsto. To ukazuje na jačinu trenda i usvajanje novih kanala kako komunikacije, tako i plaćanja, ali i prodaje. To nije iznenađenje jer su Crnogorci informatički prijemčivi za nove tehnologije, a stasavanjem novih generacija trend će biti još jači – smatra Pejaković i podsjeća da je u Crnoj Gori mobilna penetracija 161 odsto.

On kaže da se Udruženje banaka trudi da naše malo tržište bude upoznato u potpunosti sa trendovima bankarskog poslovanja razvijenih zemalja i podsjeća na preporuku države da se sva plaćanja, kao i plate i doprinosi, odvijaju kroz kanale platnog sistema, iz više razloga, što bi trebalo da smanji manevarski prostor za gotovinska plaćanja.

Pejaković podsjeća da elektronsko plaćanje klijentima štedivrijeme, novac, a i bezbjednije je. I turizam je, dodaje on, jedan od razloga zbog kojeg moramo povećati elektronsko bankarstvo.

– Pošto je turizam strateška grana naše privrede, mi moramo na adekvatan način da omogućimo plaćanja stranim turistima na koja su naučili kući. U Evropi 76 odsto ljudi koristi internet, a penetracija mobilnih telefona, broj aktivnih SIM kartica u odnosu na ukupan broj stanovnika iznosi 131 odsto – ističe on.

Šta kažu bankari

I u svim bankama bilježe nagli rast elektronskog bankarstva posljednjih godina. U Sosijete ženerale banci redakciji Pobjede su kazali da se u posljednjih godinu dana dva puta povećao broj njihovih klijenatakoji koriste elektronsko bankarstvo, odnosno plaćaju sve obaveze, pa i račune za struju, vodu, telefone na ovaj način.

– SOŽebanking elektronsko bankarstvo, kao i mobilno bankarstvo SOGeMOBILE i SMSCONTO servis za plaćanje računa putem SMS poruka u našoj banci trenutno koristi više hiljada klijenata. Sve više njih se odlučuje za ovaj vid plaćanja, jer im je to i jeftinije – kažu u ovoj banci.

 Priznaju da sa sigurnošću ne mogu reći kod će Crna Gora dostići nivo korišćenja elektronskog bankarstva kao u EU.

– To prvenstveno zavisi od daljeg razvoja informatičke pismenosti, povjerenja u ovaj vid plaćanja, povećanja trenda kupovine i upotrebe kartica na internetu i uopšte sticanja navika naših građana za korišćenje svih mogućnosti elektronskog prenosa novca. Socijete ženerale banka je već ponudila skoro sve proizvode za elektronsko plaćanje koji se nude u razvijenom svijetu. Trudimo se da svojim klijentima pomognemo i olakšamo korišćenje ovih servisa inadamo se da će sve veći broj klijenata usvojiti ovu naviku – kažu u ovoj banci.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Ilustracija: pc.pcpress.rs

Portal Analitika