NATO

BUGAJSKI: Pokušaj prevrata u Crnoj Gori udaljio SAD i Rusiju

Pozicija Moskve u regionu je ozbiljno ugrožena novim dokazima iz britanskih i američkih obavještajnih izvora da su zvaničnici Kremlja u dosluhu sa srpskim nacionalistima pokušali da nasilno zbace proameričku Vladu u Crnoj Gori u oktobru prošle godine i tako spriječe ulazak države u NATO – piše u analizi politički analitičar iz Vašingtona Januš Bugajski. On ističe „da je pokušaj prevrata u Crnoj Gori jasno pokazao da SAD i Rusija imaju dijametralno suprotne ciljeve u regionu“.
BUGAJSKI: Pokušaj prevrata u Crnoj Gori udaljio SAD i Rusiju
Portal AnalitikaIzvor

– Izjave potpredsjednika Majkla Pensa tokom posjete Briselu i Minhenu potvrđuju američku obavezu prema NATO-u i time uvjeravaju sve prozapadne vlade Balkana da neće biti ostavljeni Moskvi na milost i nemilost. Uz to pokušaj prevrata u Crnoj Gori je jasno pokazao da SAD i Rusija imaju dijametralno suprotne ciljeve u regionu – poručuje Bugajski.

U analizi Bugajski otkriva da će politika Amerike prema Balkanu imati kontinuitet i možda značiti još veću podršku za države ove regije.

Pogrešne procjene

On objašnjava da je taj region postao strateški test za administraciju Donalda Trampa, uz konstantnu borbu sa neprijateljskim miješanjem Rusije.

– Iako je suviše rano da se utvrdi tačna pozicija SAD prema Balkanu, njene konture počinju da se naziru kroz ubrzavanje procesa međunarodne integracije. Posmatrači i političari u regionu spekulisali su da Tramp može biti popustljiviji prema poziciji Srbije ili više voljan da se dogovori sa Moskvom kako bi žrtvovao nezavisnost Kosova i integritet Bosne i Hercegovine. Neki evropski analitičari čak vjeruju da će se Tramp vojno i politički povući iz regiona i proglasiti Balkan „evropskim problemom“, kojim se mora baviti Unija – tvrdi Bugajski.

On podsjeća da su uzbunu u regionu podigle i kontroverzne izjave američkog kongresmena Dena Rorbahera, koje idu u prilog prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu.

– Neki regionalni lideri pretpostavljaju da bi Rorbaher, kao glasni Trampov pristalica, mogao ozbiljno da utiče na politiku Bijele kuće. Kongresmen tvrdi da u cilju stabilizacije regiona Srbija i Kosovo treba da razmjenjuju teritorije i stanovništvo, i da bi takav dogovor mogao da dovede do međusobnog priznavanja. Takođe je tvrdio da Makedonija mora da bude podijeljena između Kosova i Bugarske, jer to nije „prava država“. Malo je vjerovatno da će se izjave Rorbahera uzeti ozbiljno u novoj administraciji, jer bi gurnule SAD u središte novih sukoba. Bilo kakav pokušaj razmjena teritorija može da dovede do brojnih teritorijalnih zahtjeva i oružanih sukoba, ne samo u Makedoniji, na Kosovu i Srbiji, već i u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Uz sve to, u regionalni rat mogu biti uvučene i članice NATO-a – Albanija, Bugarska, Hrvatska, Grčka i Turska – objašnjava Bugajski u analizi.

On je uvjeren da suprotno prvobitnim velikim nadanjima u Beogradu i Moskvi, kada je izabran Tramp, ciljevi nove administracije mogu biti daleko od koristi za Srbiju ili Rusiju.

– Zaista, postoje rani pokazatelji da upravo suprotno može biti slučaj. Američka politika prema Balkanu je postala isprepletena saga Tramp – Putin, u kojoj je nemoguće vidjeti novog predsjednika SAD-a kako čini jednostrane ustupke Kremlju. Još jedna naznaka da će položaj Kremlja na Balkanu slabiti je poruka odnedavno bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Majkla Flina koji preporučuje Trampu da podrži Crnu Goru u NATO i da ubrza proces ratifikacije u američkom Senatu. Crna Gora je sada na putu da postane 29. članica Alijanse ovog proljeća – uvjeren je Bugajski.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Foto: thebosniatimes.ba

Portal Analitika