Politika

RADUNOVIĆ: Lakše je u bojkot nego ponovo biti poražen

Zahtjev opozicije da se ponove izbori nema utemeljenja. Očigledno je da naše opozicione kolege ne žele da razumiju da su izbori 16. oktobra završeni u skladu sa zakonom, bez ikakvih značajnijih neregularnosti koje bi dovele u sumnju njihov rezultat – kazao je za Pobjedu Miodrag Radunović, šef poslaničkog kluba DPS-a.
RADUNOVIĆ: Lakše je u bojkot nego ponovo biti poražen
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da su „to potvrdile sve relevantne međunarodne organizacije koje su pratile izbore, ali i međunarodne adrese koje su priznale rezultate“.

– Nema govora o ponavljanju izbora. Ne možemo svake godine organizovati izbore zato što tradicionalni gubitnici tradicionalno prigovaraju našim pobjedama. Redovan termin za izbore je 2020. godina i to će biti nova prilika da provjerimo šta građani misle o vlasti i opoziciji.

POBJEDA: Opozicija, ipak, istrajava u bojkotu parlamenta do ispunjenja svih njenih zahtjeva. Kakve to posljedice može da ima?

RADUNOVIĆ: Ako opozicionari smatraju da su glasove biračke javnosti dobili da bojkotuju parlament, da primaju platu a ne dolaze na posao, moraju biti spremni da polože račune onima koji su im ukazali povjerenje da zastupaju njihove interese. O tome najbolje svjedoči stav visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini, koja je bila raspoložena da razgovara sa opozicijom, ali isključivo u parlamentu. Dakle, poruka je jasna. Ako bojkotujete parlament, ubrzano se krećete ka političkoj margini.

POBJEDA: Kakva je Vaša poruka opozicionim kolegama, u susret glasanju o ulasku Crne Gore u NATO, ali i daljem zakonodavnom radu na putu evropskih integracija?

RADUNOVIĆ: NATO i EU dijele iste vrijednosti i principe i članstvo u ovim asocijacijama predstavlja najvažnije spoljnopolitičke ciljeve Crne Gore. Baštineći vrijednosti demokratije, promocije ljudskih prava, unapređivanje vladavine prava, građanskih sloboda i mira, Crna Gora sprovodi političke reforme, primjenjuje demokratske standarde, čime potvrđuje da je sastavni dio evropske civilizacije i velike porodice evroatlantskih naroda. Rizici po bezbjednost nijesu uvijek jasno vidljivi, a vodeći se iskustvima malih država, biti dio velike porodice najbolji je odgovor na brojne savremene bezbjednosne prijetnje. Jasno je da kao dio ovih kolektiviteta imamo garantovan suverenitet, a kao stabilna i bezbjedna destinacija za investicije donijeće Crnoj Gori brojne ekonomske koristi i otvaranje novih radnih mjesta. Kada se u crnogorskom parlamentu bude glasalo o članstvu Crne Gore u NATO, to će biti prije svega test za SDP i Uru, koje podržavaju članstvo naše zemlje u Alijansi. Nema sumnje da će to biti najbolja provjera vjerodostojnosti njihovih programa, jer će se pokazati da li je njihovo zalaganje za članstvo u NATO bilo iskreno ili je zastupanje te ideje bilo samo zarad osvajanja vlasti. Podsjećanja radi, te dvije stranke su uoči izbora najavljivale formiranje vlasti sa evroatlantskim entuzijastima iz Demokratskog fronta, pa se danas s pravom pitamo kada su bili iskreni, onda kada su htjeli u NATO bez DF-a ili sa DF-om. Integracija Crne Gore u NATO i EU je od suštinske važnosti za unapredjenje kvaliteta života naših građana. To je pitanje koje mora nadvladati partijske interese. Oni koji nijesu u stanju da partijske interese podrede državnim, ne zaslužuju da upravljaju državom.

Istrpjeli smo siledžijstvo DF-a zbog ugleda države

POBJEDA: Nedavno se dogodio težak incident u skupštinskom holu, kada su poslanici DF-a nasrnuli na Vas i Vaše kolege. Skupština ne sankcioniše takvo ponašanje, osim Etičkog kodeksa koji predviđa simbolične kazne. Kakav je Vaš komentar povodom toga?

RADUNOVIĆ: Snaga kojom čovjek podnosi uvredu mjera je njegove unutrašnje zrelosti. Mi smo tog dana u skupštinskom holu istrpjeli bahatost i siledžijstvo „naših nazovi kolega“, isključivo zbog ukupnog ugleda naše države i institucije u kojoj radimo, savršeno svjesni da je i to cijena koju moramo da platimo na putu izgradnje države i njenih institucija.

To su slike koje su ukaljale obraz građanske Crne Gore i ostaće trajno svjedočanstvo najvećeg posrnuća crnogorskog parlamentarizma, koje je režirano od onih koji, nažalost, predstavljaju značajan dio crnogorske javnosti.

Na grubost i siledžijstvo smo odgovorili krivičnim prijavama, sa čvrstim uvjerenjem u profesionalan rad institucija sistema. Ali, i iz takvih situacija se uči, pa je u međuvremenu naš poslanički klub formirao radnu grupu za izradu novog etičkog kodeksa Skupštine, pošto postojeći, kao što ste kazali u vašem pitanju, predviđa simboličnu kaznu za nedolično ponašanje poslanika.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Foto: skupstina.me

Portal Analitika