Zanimljivosti

Dijeta za zdravo srce

Paleo dijeta je jelovnik koji je osmislio američki nutricionista, profesor Loren Kordejn i zasniva se na ishrani naših predaka koji su živjeli u periodu palelolita. Profesor Kordej tvrdi da je ljudska genetika prilagođena upravo ishrani ljudi iz ovog perioda, i da konzumiranje mesa, svježeg voća i povrća može da poboljša zdravlje i smanji višak kilograma.
Dijeta za zdravo srce
Portal AnalitikaIzvor

Izbacivanjem prerađene hrane, koja sadrži šećere i trans masti, i uzimanjem namirnica do kojih sami možemo da dođemo, reguliše se krvni pritisak, smanjuje nivo štetnog holesterola i rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i nekih vrsta raka.

Osnova ovake ishrane je jedenje svih vrsta ribe i mesa, najbolje barenih ili prženih na maslinovom ulju. Preporučuje se konzumiranje orašastih proizvoda i sjemenki koje su bogate hranljivim sastojcima.

Jaja u svakom obliku jedna su od glavnih namirnica za doručak, a kao prilog za ručak, uz meso, obavezno jedite povrće. Slatkiše u potpunosti izbacite, a kad osjetite potrebu za slatkim - pojedite neko voće. Tokom ovog režima možete ponekad da popijete čašu svježeg nezaslađenog soka, i da u toku nedjelje pojedete oko 150 grama meda.

Za vreme paleo dijete ne smete da jedete žitarice i proizvode u kojima se one nalaze, mleko i mlečne proizvode i suhomesnate prerađevine.

Pošto je dijeta prilično restriktivna, pa ne možete da pijete mlijeko, obratite pažnju da uzimate kalcijum iz drugih izvora. Osobe koje su navikle da svakodnevno konzumiraju ugljene hidrate, mogle bi prvih nekoliko dana da imaju problema sa koncentracijom i navikavanjem na ovaj režim.

PRIMJER JELOVNIKA:

Ponedjeljak

Doručak: Omlet s povrćem, komad voća

Ručak: Pileća salata s maslinovim uljem, šaka oraha.

Večera: Pljeskavica s povrćem

Utorak

Doručak: Jaja sa slaninom, komad voća

Ručak: 150 g barenog svinjskog mesa

Večera: Pržena riba s povrćem

Srijeda

Doručak: Pržena riba s povrćem

Ručak: Sendvič s mesom, zelenom salatom, paradajzom i krastavcem

Večera: Barena junetina s paprikom i šargarepom

Četvrtak

Doručak: Kuvano jaje i voće po izboru

Ručak: Barena junetina s povrćem

Večera: Pržena svinjetina, luk, paradajz i krastavac

Petak

Doručak: Omlet s pečurkama

Ručak: Pileća krilca s brokolijem

Večera: Svinjsko meso sa spanaćem

novosti.rs

Portal Analitika