Politika

Bečić: Makar čitav mandat proveli u bojkotu, ne vraćamo se dok se ne ispune uslovi

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić ocijenio je u emisiji “Živa istina“, da stanje u opoziciji nije idealno, ali da je daleko bolje nego ranije.
Bečić: Makar čitav mandat proveli u bojkotu, ne vraćamo se dok se ne ispune uslovi
Portal AnalitikaIzvor

„Opoziciju nakon 16. oktobra karakteriše nikad izraženiji nivo koordinacije i sinhronizacije i postizanja minimuma saglasja oko onih pitanja koja tangiraju opšti interes. Bojkot Parlamenta, svjestan sam, nije idealno rješenje, ali moramo poći od toga da je ovo zemlja nesmjenjive vlasti. On se pokazao kao najefikasniji model demokratskog pritiska, jer ne daje mogućnosti DPS-u i paraslužbama da ga obesmisle“, objašnjava Bečić, dodajući da nije suština uspjeha u načinu nastupa opozicije već u sinhronizovanim akcijama.

Primjer Kotora i Budve je, smatra Bečić, pokazao da su najveću pomoć opoziciji Demokrate dale samostalnim nastupom, animirajući apstinente.

Ne zna je li se Medojević naljutio

Na navode da je Nebojša Medojević, jedan od funkcionera DF-a, ljut napustio sastanak u četvrtak, jer niko od drugih lidera građanske opozicije nije došao, Bečić kaže da nije suština da sastanci budu na nivou lidera.

„To je bio jedan u nizu sastanaka. Važno je da imate ovlašćene predstavnike. To nije pitanje za mene nego za Medojevića“.

Opozicija u očima EU i Amerike- problem ili rješenje?

Upitan kakav je prema njegovom mišljenju položaj opozicije u očima EU i SAD i da li ih vide kao dio rješenja ili problema, Bečić tvrdi da je njegova partija uvijek bila dio rješenja.

„Tako će i biti. Za dvije godine obavio sam više razgovora sa predstavnicima međunarodne zajednice nego što su neki za deset ili 20 godina postojanja na političkoj sceni“, kazao je Bečić ne želeći da otkriva koga je „pecnuo“.

Tužna je Mogerini, ali i ja sam tužan

Komentarišući poruke šefice evropske diplomatije Federike Mogerini,da ne treba dozvoliti da se politička borba ispriječi na evropskom putu, podsjeća da su i sada i ranije evropski zavničnici pozivali na kompromis, te da to ukazuje da stanje u zemlji nije „redovno“.

„Razumio sam poruku Mogerini, saopštila je da je tužna što polovina poslanika nije bila u skupštinakim klupama. E, pa, i ja sam tužan zato što u mojoj Crnoj Gori imamo ovakvo stanje po raznim osnovama i što se majke bore za svoja prava na ulici. Ja živim ovdje pa mogu da osjetim direktne razloge svoje tuge“, istakao je Bečić.

Na zapažanje da dok opozicija opisuje zemlju kao jedva podnošljivo mjesto za život, Brisel i Vašington Crnu Goru doživljavaju kao lidera integracija i zemlju dobrih vijesti, Bečić kaže „da ne bi rekao da su sve ocjene koje dolaze pohvalne“.

„Čuo sam šta govore o kriminalu i korupciji. Evo i MMF je saopštio na ono što smo godinama ukazivali- da je neoliberalna ekonomska politika pogubna i svojevrsna omča o vrat“.

Na upit zašto onda ne pomene šta je MMF rekao o naknadama za majke, Bečić odgovara da je licemjeran potez Vlade da donese set ekonomskih mjera krajem godine i saopšti da će spasiti CG sa 15 miliona eura za naknade majkama ili zamrzavanjem dječijeg dodatka.

„A ne smiju da naplate preko 700 miliona poreskog duga. Najveći poreski dužnici nijesu gubitaši, nego izvlače profit“, kazao je Bečić.

Ni lijevo ni desno, mi čuvamo đedovinu

Bečić je komentarisao to što je Moskva među prvima čestitala premijeru Markoviću naimenovanje na tu funkciju, te može li to biti signal Kremlja da je spreman na dil sa vlašću budući da opoziciji ne polazi za rukom da ostvari njihove interese?

Lider Demokrata to doživljava kao „uobičajenu praksu“.

„Demokrate nikada nijesu služile bilo kom centru, ni lijevo ni desno, sa Istoka ni sa Zapada. Vodimo patriotsku politiku. Evo primjer Luke Bar.Ne treba da bude ni američka ni ruska, već naša to su nađi đedovi stvarali“, kazao je on.

Bez uslova nema vraćanja u skupštinske klupe

Na pitanje jesu li Demokrate spremne da čitav mandat (do 2020.) provedu van Parlamenta, ako to okolnosti budu zahtijevale, kaže:

„U Parlament se ne vraćamo dok se ne stvore uslovi. Nagledali smo se simuliranja demokratije, laži i obmana. Uslova je više- novi parlamentarni izbori i lokalni u istom danu, rasvjetljavanje dešavanja uoči izbora“, objašnjava Bečić.

Ko treba da rasvijetli dešavanja uoči izbora?

„Tražimo dokaze, imena izvršilaca i nalogodavaca i efikasne procese. Ako kada nadležni sve završe ne budemo imali sve to, zaključićemo da je riječ o farsi. Ako bilo koji političar ili subjekt bude imao veze sa tim, saopštili smo da ćemo tražiti brisanje iz registra. Zna se koji se nadležni organi bave tim pitanjem, sačekaćemo kraj procesa. Do ovog trenutka ima brojnih nejasnoća“, objasnio je on.

 

Upitan kako misle da se obezbijede dokazi ako su sa ostatkom opozicije, u momentu kad je specijalni tužilac preduzeo istražnu radnju na to odgovorili bojkotom nikšićkih izbora, Bečić poručuje da ne vjeruje u slučajnosti.

„Četiri mjeseca imate na raspolaganju opozicione kolege da zatražite od njih bilo šta što treba, da ih saslušate i slično, i baš ste se sjetili da to uradite dan pred predaju izbornih lista za izbore u Nikšiću i da se na taj način umiješate u izborni proces“, kazao je Bečić dodajući da niko nema ništa protiv istrage.

Partijski organi odlučiće o HN

Odluku o nastupu na izborima u Herceg Novom donijeće organi partije, kaže Bečić. Upitan da li su zainteresovani za zajednički nastup na izborima. kakav je predložio Medojević, poručuje:

„Naši partijski organi će sagledati situaciju i donijeti odluku, ali podsjećam, na šta stalno ukazujemo da suština uspjeha opozicije nije u načinu nastupa.

Neću dozvoliti odstupanja u Budvi

Komentariši navode da se vlast u Budvi već „samokopromituje“ forsirajući nestručnost i nepotizam u izboru kadra, lider Demokrata poručuje da su u toj opštini zatekli ozbiljne probleme i dubioze.

„U toku je proces zaokruživanja vlasti po dubini. Ako vidim da bilo koji pojedinac pokuša i da pomisli da odstupi od načina na koji je nastala ova partija, sigurni budite da će u meni imati većeg protivnika od Mila Đukanovića. Nije ništa tu inputirano Demokratama“, kaže on.

I o NATO odlučuju organi partije

Bečić je odgovorio i na pitanje da li je tačno da će dva poslanika Demokrata ući u Skupštinu i glasati za ulazak Crne Gore u NATO kada se o tome bude raspravljalo.

„Treba da odluče građani na fer referendumu o tom pitanju. Ima ljudi i to nije tajna koji bi se različito opredijelili među Demokratama, na organima partije ćemo zauzeti stav. Nećemo simulirati demokratiju“, poručio je Bečić.

Emisiju slušajte od 20 sati na radiju Antena M i gledajte na televizijama Prva i Atlas.

Antena M

Portal Analitika