Politika

Grbović: Zaslužili smo glas svih realnih Nikšićana

Predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović i nosilac izborne liste DPS kaže da bi bio pobjednik na lokalnim izborima pa sve i da se opozicione partije nijesu odlučile na bojkot.
Grbović: Zaslužili smo glas svih realnih Nikšićana
Portal AnalitikaIzvor

Ipak, priznaje da bi lokalne izbore, na kojima bi učestvovali svi politički subjekti, doživio kao veći izazov.

“Uobičajeno je da kada imate jaču konkurenciju, više radite i bivate uspješniji. U prve dvije godine našeg mandata opozicija je bila konstruktivna, na sjednicama SO kritikovali su, ali sve je to bilo u granicama korektnosti. Međutim, kada je došlo do protesta opozicije u Podgorici, oni su odlučili da napuste odborničke klupe. I danas mi je nejasno zbog čega takav potez i vjerujem da je to bila loša odluka njihovog rukovodstva. Svjedoci smo da su pripremili i izborne liste za ove izbore u Nikšiću, da su započeli kampanju, a onda su se, naprasno, odlučili na bojkot.

DPS je jedna od najorganizovanijih partija u jugoistočnoj Evropi, pa je logično i da se ozbiljno priprema za svake izbore, što znači i da smo uoči ovih u Nikšiću obavili provjeru javnog mnjenja. Došli do podatka da ćemo imati ubjedljivu pobjedu. Pretpostavljam da je i opozicija imala svoje procjene, te da se, kad je predvidjela poraz, odlučila da ne učestvuje u izbornoj trci”, kaže za Pobjedu čelnik grada podno Trebjese Veselin Grbović.

Je li bilo domaćinski? Slogan pod kojim je DPS izvojevao pobjedu na prošlim izborima glasio je „Domaćinski“, pa smo Grbovića pitali da li su se, zaista, tako ponašali minule četiri godine.

– Obećali smo Nikšićanima da ćemo domaćinski upravljati gradom, a imajući u vidu kakvu smo finansijsku situaciju zatekli, kakva je privredna slika danas u poređenju s onom prije četiri godine i koliko smo u međuvremenu završili i započeli projekata, mislim i da smo premašili očekivanja. Mnogo truda i znanja uloženo je da bi se konsolidovalo stanje u lokalnoj kasi, ali sa zadovoljstvom mogu konstatovati da smo već posljednje godine bili potpuno relaksirani, bez dugova, izuzimajući dugoročni reprogram za poreze i doprinose, kao i kredit Evropske investicione banke koji se vraća 20 godina, a zahvaljujući njemu izgrađen je prečistač za otpadne vode.

Kad sam došao na vlast, rekao sam da se nećemo zadužiti ni euro, pa smo troškove sveli na minimum, izmirili zaostale plate, pozamašne dugove prema dobavljačima i zahvaljujući jednom kreditu, s mnogo manjim kamatama, zatvorili nekolika kratkoročna i oslobodili se više od stotinu zaposlenih u lokalnoj upravi i javnim preduzećima”, ističe Grbović, podsjećajući da su im pojedinci iz SNP, pa i DF, svojevremeno, odavali priznanje, napadajući prethodnu vlast, a sad, neosnovano, žele da prikažu kako je to kontinuitet.

Tvrdi predsjednik Nikšića da se i novi ministar ekonomije oduševio kada se uvjerio kako Nikšić finansijski stoji, odnosno, koliki je iskorak napravio u posljednje četiri godine.

Grbović kaže da se, nakon četiri godine, mogu pohvaliti brojnim projektima, pa nabraja da su završili zgradu Nikšićkog pozorišta i u pravom smislu te riječi oživjeli kulturni život u gradu, da su ulagali u razvoj sporta, što je dalo odlične rezultate, pa i da je završen jedini olimpijski bazen u Crnoj Gori, ali da je najviše novca, ipak, uloženo u infrastrukturu.

“Završili smo prečistač za otpadne vode i sad su naše rijeke čiste. To je najljepši i najznačajniji objekat iz oblasti ekologije u Crnoj Gori. Prije nekolika dana ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović sa saradnicima obišao je to postrojenje, baš zato što se u medijima digla pompa oko toga je li završeno ili nije. Oduševili su se i najavili značajniju podršku lokalnoj upravi na brojnim poljima iz njihovog resora”, kaže Grbović, dodajući da je na mjestu nekadašnje oronule zgrade doma vojske nedavno „nikao“ Tehnopolis kao kutak koji okuplja mlade s inovativnim idejama i preduzetnike.

Nosilac liste DPS ne očekuje opstrukcije opozicije na dan izbora.

– Vjerujem samo da će biti spremni neke od svojih dosadašnjih glasača tog dana da odvrate od izlaska na biralište, a vjerujte da su mnogi, koji do sada nijesu glasali DPS ili našoj partiji nijesu dali podršku na parlamentarnim izborima, ovog puta promijenili mišljenje, jer su svjesni koliko smo uradili u minule četiri godine. Dakle, očekujem sjajnu ocjenu birača, podršku i brojnih opozicionara, jer ovo su lokalni izbori.

Mnogi stariji ljudi, koji objektivno sagledavaju stvari, sretaju me ovih dana i otvoreno priznaju da su ranije glasali protiv, ali da će sad glasati DPS, jer smo to zaslužili – ističe Grbović, ponavljajući da je očekivao da opozicija izađe na ove izbore i „pokaže svoju snagu, ponudi program i kaže da je to njihova trenutna mogućnost, da će možda naredni put biti bolji, ali sa konkretnim prijedlozima, za bolju saradnju...“

– Otkad sam došao na čelo opštine, uvijek sam im govorio da ponude kvalitetan prijedlog i mi ćemo ga prihvatiti, ali... U Herceg Novom su izbori u maju, a vidim da razmišljaju tamo da izađu. Ne znam zbog čega imaju različite aršine.

No, svi znamo jedno – Nikšić je centar Crne Gore, crnogorski grad i uvijek je bio reper za izbore na državnom nivou. Kad mi pobjeđujemo u Nikšiću, ja ne brinem za Crnu Goru – poručuje Veselin Grbović.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika