Abiznis

MARKOVIĆ O MMF-U: Prihvatljive mjere koje neće ugroziti građane

Za Vladu će biti prihvaljiva kombinacija mjera Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koje se neće odraziti na najugroženije građane i povećati siromaštvo, već obezbijediti štednju i stvaranje uslova za valorizaciju domaćih resursa, saopštio je premijer Duško Marković. On je kazao da se Vlada neće zaduživati za potrošnju.
MARKOVIĆ O MMF-U: Prihvatljive mjere koje neće ugroziti građane
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječima, Crna Gora i Vlada će biti sposobne da se nose sa takvim rizikom.

“Ono što nećemo raditi, nećemo se zaduživati za potrošnju”, dodao je Marković.

Predstavnici MMF-a su boravili prošle sedmice u Crnoj Gori povodom redovne godišnje misije. Oni su predložili Vladi u cilju sanacije deficita i javnog duga smanjenje troškova za naknade za majke, mjere kojima bi se spriječilo prijevremeno penzionisanje, uvođenje akcize na ugalj, kao i povećanje kriznog poreza.

Šef misije MMF-a, Markus Petri, kazao je da više napora treba uložiti na mjere na rashodnoj strani budžeta, jer su i prihodi i potrošnja visoki u poređenju sa drugim zemljama.

“Preporučujemo da Vlada u naredne tri do četiri godine preduzme dodatne mjere koje bi u neto iznosu donijele prinos od oko dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Naše preporuke predstavljaju mogućnost za izbor opcija, a Vlada će ih razmotriti kako bi ih implementirala na srednji rok”, rekao je Petri.

Predstavnici MMF-a su kao neke od mjera predložili i povećanje akciza na cigarete i alkohol, kao i onih na gorivo i zaslađena pića.

Portal Analitika