Svijet

Rama: Iskorijenićemo kanabis u Albaniji

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da će otpočeti nacionalni plan za iskorjenjavanje kanabisa, kako bi spriječili sadnju i trgovinu ovom biljkom u toj zemlji, prenijela je ATA.
Rama: Iskorijenićemo kanabis u Albaniji
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku sa zvaničnicima policije, Rama je izjavio da će masovne racije protiv uzgajanja kanabisa u ovoj godini na kraju dovesti do iskorjenjavanja, kako je naveo, fenomena koji je aktuelan već 25 godina u toj zemlji.

"Borba protiv uzgajanja kanabisa počela je sa rasturanjem 'Kanabis Republike Lazarat" i ta borba se nastavlja," izjavio je Rama.

Kako agencija navodi, premijer je naglasio da je do prije samo tri godine selo Lazarat u kom vlada bezakonje bilo "nedodirljivo i uživalo pun imunitet".

Selo Lazarat bilo je poznato kao evropska prijestonica Kanabisa, gdje su mještani imali svoju vojsku zaduženu za čuvanje zasada, a vlasti nijesu imale pristup.

Krajem februara u Albaniji je započela Operacija protiv sadnje kanabisa širom te zemlje.

Kako je AP naveo, 3.100 policajaca širom države provjeravalo je staklenike, stara vojna skladišta i tunele ili napuštene kuće gdje seme kanabisa ili mali zasadi mogu biti sakriveni.

Prošle godine u Albaniji je uništeno oko 2,5 miliona zasada marihuane, četiri puta više nego u pretprošloj godini. Mnogo tona kanabisa zaplijenjeno je na graničnim prelazima, ili sa brodova koji su plovili u susjednu Italiju, ili Grčku.

Italijanski državni tužilac zadužen za borbu protiv mafije, Franko Roberti, i drugi visoki zvaničnici sastali su se tada u Tirani kako bi razgovarali sa albanskim kolegama o razlozima porasta uzgajanja kanabisa.

Tanjug

Portal Analitika