Društvo

PAŽIN: Očekujemo da Rusi uhapse Nikića

Ministar pravde Zoran Pažin kazao je da očekuje od Rusije da uhapsi Ananija Nikića, osumnjičenog za učestvovanje u pokušaju terorističkih napada na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.
PAŽIN: Očekujemo da Rusi uhapse Nikića
Portal AnalitikaIzvor

Pažin, ipak, ističe i da je to stvar pravosudnih organa Srbije, te da Crna Gora u istrazi pokušaja terorističkog napada sarađuje sa svim partnerskim službama.

Komentarišući medijski navode da će specijalni tužilac Milivoje Katnić ići u Rusiju, kako bi saslušao osumnjičene za organizaciju, Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, Pažin je saopštio da im zvaničan poziv nije proslijeđen. 

"Mene bi radovao takav vid pravne saradnje. Sa naše i strane specijalnog državnog tužilastva je upućen takav zahtjev za međunarodnu pravnu pomoć koja bi podrazumijevala saslušanje Popova i Šišmakova u prisustvu  glavnog specijalnog tužioica ", rekao je Pažin na antikorupcijskoj konferenciji u Podgorici.

Prema njegovim riječima, on očekuje od Rusije da liši slobode Ananija Nikića, za kojeg raspolaže saznanjima da se nalazi na njihovoj teritoriji. 

Pažin je naveo i da su do sada dobili samo potvrdu kancelarije Interpola u Moskvi da je autentičan pasoš izdat za Popova i Šišmakova.

U toku svog obraćanja Pažin se osvrnuo i na spekulacije o tome da bi Miloš i Svetozar Marović mogli da izbjegnu da kaznu zatvora služe u Crnoj Gori. Ipak, on je istakao da ga takve ocjene ne interesuju.

"I ja sam kategorično iznio stav Ministarstva pravde da naš resor neće dozvoliti bilo kakav vid zloupotrebe prava i da očekujem da oba Marovića izrečene kazne izdržavaju u Crnoj Gori", bio je kategoričan Pažin.

O protestu majki Pažin je naveo da će Vlada odgovorno pristupiti planiranju i sprovođenju politike u oblasti socijalne i dječije zaštite.

„Vrata Vlade su otvorena za sve inicijative koje idu u prilog rešavanja te situacije. Čuli ste od potpredsjednika Simovića koji su temeljni pravci u razvijanju toga programa i to je ono što ce da dobije svoje konačno uoblicenje i odgovor koji ce biti socijalno pravedan i pravno održiv" kazao je Pažin.

Portal Analitika