Politika

Darmanović u Ženevi: Pohvale za Crnu Goru od UN-а

Na marginama 34. zasijedanja Savjeta za ljudska prava ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović imao je susrete sa visokim zvaničnicima UN.
Darmanović u Ženevi: Pohvale za Crnu Goru od UN-а
Portal AnalitikaIzvor

U razgovoru sa visokim komesarom UN za ljudska prava princem Zeidom Huseinom, ministar Darmanović potvrdio je podršku Crne Gore radu Visokog komesara i njegove kancelarije. Zahvalio se za izbor Crne Gore da bude pilot zemlja za primjenu OHCHR baze podataka za praćenje primjene preporuka ugovornih tijela i mehanizama UN u oblasti ljudskih prava. U tom kontekstu istakao značaj dosadašnje podrške Kancelarije na planu jačanja nacionalnih kapaciteta u oblasti ljudskih prava. V+isoki komesar Zeid je pohvalio dosadašnju saradnju Crne Gore sa Kancelarijom i pozdravio spremnost Crne Gore da otvoreno govori o izazovima u vezi sa pitanjima zaštite i promocije ljudskih prava. Sagovornici su se osvrnuli i na pitanja slobode medija, slobode izražavanja i udruživanja.


Darmanović se sreo i sa predsjednikom Savjeta za ljudska prava Hoakinom Martelijem. Sagovornici su razmijenili mišljenja o djelovanju Savjeta i načinima za njegovo efikasnije djelovanje u budućnosti.

Darmanović je ukazao na prioritete djelovanja Crne Gore u Savjetu, s posebnim fokusom na poštovanje principa nediskriminacije, postizanje rodne ravnopravnosti, zaštitu prava ranjivih grupa.


U susretu sa generalnim direktorom Kancelarije UN u Ženevi Majklom Molerom razmijenjena su mišljenja o aktuelnim globalnim kretanjima, ali i o aktivnostima Kancelarije na planu realizacije ciljeva održivog razvoja.


U razgovoru sa izvršnim sekretarom UN Ekonomske komisije za Evropu Kristijanom Bahom razmijenjena su mišljenja o aktivnostima pod okriljem ove panevropske organizacije, naročito o pripremama za Regionalni forum o održivom razvoju i jubilarnu 70. sesiju Komisije, koji se održavaju u aprilu 2017. godine. Bah je pohvalio Crnu Goru za ispunjavanje obaveza u pogledu standarda i konvencija usvojenih pod okriljem Komisije.

Ministar Darmanović podsjetio je da će se u Crnoj Gori održati 6. zasijedanje država članica Arhuške konvencije, i 3. zasijedanje država članica PTTR Protokola i iskazao očekivanje da će UNECE i Crna Gora nastaviti uspješnu saradnju po pitanju podsticanja energetske efikasnosti, bezbjednosti na putevima, privatno-javnih partnerstava, trgovinskih olakšica i zaštite životne sredine.



Tokom posjete realizovani su susreti sa generalnim direktorom Svjetske trgovinske organizacije Robertom Azavedom i sa direktorom Međunarodnog trgovinskog centra Arančom Gonzales. 
Ministar Darmanovic je upoznao sagovornike sa ekonomskom i politickom agendom Vlade Crne Gore i potvrdio znacaj koji nasa Vlada pridaje jacanju multilateralnog trgovinskog sistema.

Direktorica Gonzales je predstavila aktivnosti Centra kao jedinstvene medjunarodne institucije koja je posvecena podrsci osnovanju i radu malih i srednjih preduzeca i  posebno jacanju zenskog preduzetnistva. Na sastanku su razmotreni elementi za pocetak realizacije projekta  jednog od prioritetnih projekata ovoga Centra “Ona posluje” u Crnoj Gori koji je planiran za kraj maja ove godine.

Darmanović je imao i predavanje na Ženevskom centru za politiku bezbjednosti gdje je govorio o bezbjednosnim izazovima na Zapadnom Balkanu i na globalnom planu.

Portal Analitika