Društvo

NVO apelovale da se Jelić ne imenuje za člana Senata DRI

Grupa od sedam nevladinih organizacija uputila je apel poslanicima u Skupštini da ne imenuju nekadašnjeg poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Zorana Jelića, za člana Senata Državne revizorske institucije (DRI).
NVO apelovale da se Jelić ne imenuje za člana Senata DRI
Portal AnalitikaIzvor

 

Apel su uputile nevladine organizacije Institut alternativa, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Centar za razvoj nevladinog sektora (CRNVO), Centar za građansko obrazovanje (CGO), Centar za monitoring i istraživanja (CeMI), Akcija za ljudska prava i Udruženje mladih sa hendikepom), zabrinute zbog, kako su naveli, razvoja događaja u pogledu statusa nezavisnih, nadzornih institucija u Crnoj Gori, sa posebnim naglaskom na stanje u oblasti kontrole budžeta.

 

„Jelić nije uradio ništa da bi bio dostojan stalne funkcije člana Senata DRI, ključne nadzorne institucije u Crnoj Gori, a uradio je dosta toga što ga je moralo diskvalifikovati iz ovog izbora“, navodi se u apelu.

 

Predstavnici sedam NVO su kazali da je Jelić, osim činjenice da je njegovo ime sinonim za „aferu snimak“ i zloupotrebu javnih sredstava u političke svrhe, niz godina kršio zakon tako što je istovremeno bio poslanik i državni službenik u Zavodu za zapošljavanje.

 

„Ključna činjenica koja bi ga morala eliminisati je negativno mišljenje koje je DRI izrekla na rad Zavoda za zapošljavanje u trenutku kada je on njime upravljao. Podsjećamo da je prilikom skupštinske rasprave o ovom izvještaju, tadašnji poslanik i direktor ZZZ, Zoran Jelić polemisao sa navodima DRI i dovodio ih u pitanje, zloupotrebljavajući svoju poslaničku funkciju“, navodi se u apelu.

 

Predstavnici sedam NVO su podsjetili da je DRI u izvještaju o reviziji uspjeha pod nazivom Efikasnost korišćenja sredstava od doprinosa za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, objavljenom u oktobru 2015, konstatovala da se sredstva od posebnog doprinosa ne koriste na efikasan način, uz činjenicu da nije realizovan niz utvrđenih mjera kako bi se ostvarila veća iskorišćenost sredstava namijenjenih profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja i Zavoda za zapošljavanje, kojim je u periodu od osnivanja Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom 2009. pa sve do oktobra 2012. upravljao upravo Jelić.

 

„Uz sve probleme koji prate njen rad, DRI je za više od deset godina rada uspjela da se izbori za poziciju objektivne i nezavisne institucije, čije nalaze uvažavaju, citiraju i koriste predstavnici svih političkih partija, nezavisno kojoj opciji pripadaju“, navodi se u apelu.

 

Imenovanje Jelića u Senat DRI bi, kako tvrde, promijenilo odnos svih prema radu DRI, jer bi to bio udar na nezavisnost i integritet vrhovne revizorske institucije, kao i njene kapacitete da objektivno i nezavisno sagledava zloupotrebe, neracionalnosti i nezakonitosti u radu javne uprave.

 

„Pozivamo poslanike da se uzdržavanjem od glasanja u plenumu, ponište ovaj proces imenovanja. Već sedam godina čekamo da Senat DRI bude upotpunjen, tako da razlozi hitnosti ne mogu biti iznad cilja da u Senatu bude osoba koja će imati povjerenje javnosti i bez mrlja u pogledu integriteta“, navodi se u apelu.

 

Oni su pozvali i EU da sa pažnjom isprati taj slučaj i javno iznese mišljenje u vezi sa ovim imenovanjem, s obzirom na značaj koji DRI ima u procesu pridruživanja.

MINA

Portal Analitika