Politika

Knežević podnio ustavnu žalbu zbog skidanja imuniteta

Predsjednik Demokratske narodne partije, Milan Knežević, podnio je ustavnu žalbu sa zahtjevom da se obustavi izvršenje Odluke Skupštine o davanju odobrenja za njegovo krivično gonjenje i određivanje pritvora zbog, kako je obrazloženo, povrede prava na pravni lijek koje je zajamčeno Ustavom.
Knežević podnio ustavnu žalbu zbog skidanja imuniteta
Portal AnalitikaIzvor

Odluka je donijeta na sjednici parlamenta 15. februara.

Kako je precizirano, u Ustavnoj žalbi se navode pravne činjenice i neoborivi argumenti da je postupak ukidanja imuniteta, poslanicima Milanu Kneževiću i Andriji Mandiću, od trenutka iniciranja pa sve do donošenja odluke u Skupštini, bio apsolutno pravno nevaljan i da iz tog razloga ne može da proizvodi nikakve pravne posledice.

„Posebno je istaknuta i činjenica da su zbog nezakonitog postupanja u ovom procesu podnijete krivične prijave VDT-u, protiv Ivana Brajovića, kao predsjednika Skupštine i Luidj Škrelje, kao predsjednika Administrativnog odbora, zbog osnovane sumnje da su u postupku ukidanja imuniteta, izvršili krivična djela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanjeslužbene isprave“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da Ustavna žalba ima za cilj da čitav ovaj proces uvede u legalne tokove jer se, naveli su, prije daljeg nastavljanja krivičnog postupka u ovoj stvari, moraju raspraviti sva prethodna pitanja koja se odnose na brojne nezakonitosti i nepravilnosti.

„Pa se iz tog razloga Ustavnom žalbom traži da Ustavni sud ukine Odluku Skupštine Crne Gore o davanju odobrenja za krivično gonjenje i određivanje pritvora i da naredi privremenu mjeru obustave izvršenja iste odluke Skupštine Crne Gore do odlučivanja Ustavnog suda u ovoj stvari“, piše u saopštenju.

To je, smatraju, posebno važno, imajući u vidu da je Odluka Skupštine usvojena uz kršenje Ustava, zakona i Poslovnika o radu i da postoji osnovana sumnja da su tom prilikom izvršena krivična djela, i da je svaki akt koji je usvojen na takav način, pa čak i akt Skupštine Crne Gore, ništavan do stepena apsolutnosti.

„Brojne nezakonitosti koje su pratile svaku fazu ovog postupka su urađene kako bi se čitava procedura zbrzala i kako bi se nezakonito lišili slobode Milan Knežević i Andrija Mandić, jer je onima koji su osmislili i koji sprovode aferu „državni udar“ dobro poznato da ne postoji niti jedan dokaz, činjenica, pa čak ni indicija, o protivpravnom djelovanju bilo koga iz Demokratskog fronta“, zaključili su iz DNP.

(Mina)

Portal Analitika