Politika

Demokrate: Politizacijom zdravstveni sistem srozan do posljednjeg mjesta u Evropi

Da se u našoj državi sve gleda kroz prizmu političke podobnosti, svjedoči i najnoviji primjer opstrukcije rada profesionalnih medicinskih organizacija od strane Ministra zdravlja - ocijenila je Valentina Minić, poslanica Demokratske Crne Gore.
Demokrate: Politizacijom zdravstveni sistem srozan do posljednjeg mjesta u Evropi
Portal AnalitikaIzvor

''Naime, dana 31.01.2017. godine održana je izborna sjednica Skupštine Ljekarske komore Crne Gore, koja je obilježena mnogobrojnim skandalima još u toku samog izbora delegata, koji su se dvije decenije nelegitimno birali po ličnom izboru direktora, a ne zaposlenih doktora JZU. Lavovskom borbom Sindikata doktora medicine postignuta je istorijska pobjeda struke i nauke, kada je sa 26 glasova delegata za predsjednika Komore izabran partijski nezavisan, kardiohirug dr Aleksandar Mugoša, te se na taj način samo na tren vjerovalo da će barem jedna strukovna institucija u Crnoj Gori biti oslobođena i otrgnuta iz ruku partijske kontrole DPS-a'', govori Minić.

Prema njenim riječima, dubokom politizacijom zdravstvenog sistema Crne Gore i biranjem direktora JZU po partijskoj liniji i poslušnosti, zdravstveni sistem je srozan do posljednjeg mjesta u Evropi.

''Da vladajući režim ne vodi računa o zdravlju njegovih građana, najbolje pokazuje ponašanje i demostracija sile aktuelnog Ministra zdravlja, Kenana Hrapovića. Gospodin Hrapović, ne samo da na najprimitivniji način opstruiše rad, po prvi put u istoriji nezavisne Ljekarske komore i njenog rukovodstva, već istu grešku ponavlja i sa Stomatološkom komorom, koja je od dana osnivanja, 16. decembra prošle godine, takođe opstruisana, te zbog nemogućnosti registracije bez saglasnosti Ministra, doktori stomatologije, kao i doktori medicine ne mogu već duže vrijeme dobiti licence za rad, a građani su, nažalost, naviknuti da čekaju u redu za zdravlje. Ministre Hrapoviću, meni su potrebni izvještaji o načinu rada pomenutih komora, koje ne mogu dobiti, jer one ne rade, čime opstruišete i moj rad, a time i interese građana koje predstavljam. Meni su potrebni odgovori na 32 pitanja upućena 19. janura prošle godine KCCG, kao i Vama lično, kojih ni do danas nema'', ističe Minić.

Onda dalje navodi da bi ministar Hrapović trebao da izvršava obaveze u skladu sa interesima građana Crne Gore.

''Gospodine Hrapoviću, Vi ste ministar koji treba da izvršava obaveze u skladu sa interesima građana Crne Gore, a ne da sprovodite pravno nasilje i DPS torturu nad  strukovnim organizacijama, koje za razliku od prethodnih žele i hoće da rade u interesu struke i nauke, a time i u interesu građana, za koje Vi očigledno nemate sluha. Ministre Hrapoviću, Demokrate očekuju da ćete se vratiti na pravi zdravstveni kolosjek,  iako ste ušli u autokratski partijski voz, te da sebi ubuduće nećete dozvoliti slične ispade i opstrukcije u radu profesionalnih organizacija, koje za cilj imaju profesionalnu  zaštitu, razvoj stručnosti, unapređenje medicinske etike i poboljšanje kvaliteta zdravstvenih usluga'', zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika