Politika

Zenka- Hlobenj: Realno je očekivati da Crna Gora bude uskoro punopravna članica NATO-a

Odnosi Crne Gore i Republike Slovačke tradicionalno su dobri i prijateljski ocijenjeno je u razgovoru ministra za ljudska i manjinska prava Mehmeda Zenke i ambasadora Republike Slovačke u Crnoj Gori Romana Hlobenja.
Zenka- Hlobenj: Realno je očekivati da Crna Gora bude uskoro punopravna članica NATO-a
Portal AnalitikaIzvor

Zenka je naveo da Crna Gora prepoznaje i cijeni dugogodišnju ulogu i podršku Republike Slovačke u svojim integracionim procesima. On je u razgovoru posebno naglasio posvećenost Slovačke u prepoznavanju najboljih interesa Crne Gore i njenih građana. Prema ministrovim riječima, najčvršća garancija ekonomskog i demokratskog prosperiteta, u Crnoj Gori, ali i na Balkanu, je uključivanje Crne Gore u Evropsku uniju i NATO alijansu i izrazio realno očekivanje da će uskoro Crna Gora biti punopravna članica NATO-a.

Tokom razgovora, ministar je pohvalio nacionalnu politiku Crne Gore u oblasti punog uključivanja manjinskih naroda u sve oblasti društvenog i javnog života. Veliko je priznanje imati vidno razumijevanje i podršku, rekao je Zenka, ukazujući na broj ministara u novom sazivu Vlade Crne Gore, u čijoj su nadležnosti veoma značajni resori. Uloga jeste bitna, ali i odgovornost, naglasio je ministar. Na nama je da opravdamo učešće u Vladi svojim učinkom u ukupnoj politici, dodao je Zenka, jer pripadnici manjinskih naroda Crnu Goru prepoznaju kao svoju državu i doprinijeći na najbolji mogući način njenom napretku.

Hlobenj je poželio ministru uspješan mandat. On je naveo da je poštovanje ljudskih prava i sloboda nesumnjivo u fokusu svih jer predstavlja jedan od osnovnih stubova sistema vrijednosti, te da je važnost  resora na čijem je čelu, nesumnjivo u porastu.

Hlobenj je u razgovoru naglasio važnost kvalitetnog sprovođenja reformskih procesa, te da su najvažnije i najdalekosežnije reforme upravo u procesima jačanja demokratije i vladavine prava.

Konstatovano je da bilateralna saradnja koju Crna Gora ostvaruje sa Republikom Slovačkom značajno doprinosi jačanju kapaciteta naše zemlje u ispunjavanju obaveza iz integracionih procesa, kao i afirmaciji evropske i evroatlanske budućnosti Crne Gore.

Zajednički je ocijenjeno da su prioriteti u daljoj saradnji  prepoznati, a nastavak saradnje biće intenzivniji i efektniji proporcionalno dinamici integracionih procesa.

Portal Analitika