Abiznis

Od danas predaja zahtjeva za premije u stočarskoj proizvodnji

Crnogorski stočari i ove godine imaju podršku kroz više mjera Agrobudžeta koje se odnose na direktnu podršku po grlu (premije za krave i priplodne junice), održivo korišćenje planinskih pašnjaka (izdig stoke na katune), zatim tov junadi, kao i kroz program unapređenja stočarstva u vidu novih premija za steone junice u čistoj rasi.
Od danas predaja zahtjeva za premije u stočarskoj proizvodnji
Portal AnalitikaIzvor

U cilju povećanja broja korisnika, ove godine, u odnosu na prethodnu, u govedarstvu je smanjen minimalni broj grla za ostvarivanje prava na premiju sa 4 na 3 grla, a u ovčarstvu sa 40 na 30 grla. Time će značajno veći broj gazdinstava biti obuhvaćen ovim premijama, s obzirom da prosječno gazdinstvo u Crnoj Gori ima 3 grla krupne stoke.

Iznos premija zadržan je na istom nivou. Za priplodne krave i junice iznose 70 eura, a za ovce i koze 8 eura za grla iznad navedenog minimuma.

Premije za tov iznose od 120 eura za kupljena grla, odnosno 140 eura po grlu iz sopstvene proizvodnje.

Uvedene su i premije za steone junice u čistoj rasi, u iznosu od 50 eura po grlu. Uslov za ostvarivanje ove podrške je da je junica u čistoj rasi od poznatih roditelja, te da je osjemenjena vještačkim putem.

Od 1. marta do 30. aprila stočari mogu dostavljati zahtjeve za ostvarivanje prava na premije po grlu u govedarstvu, ovčarstvu i kozarstvu, za premije za steone junice u čistoj rasi, kao i izdig na katune. Za organizovani tov rok za dostavljanje zahtjeva i dokumentacije je najkasnije 10 dana od početka tova.

Kako bi držalac životinja ostvario pravo na ove premije potrebno je da na arhivu Ministarstva pošalje popunjen Obrazac za premije u stočarstvu, kopiju lične karte, a u zavisnosti od vrste podrške i ostalu dokumentaciju.  

Osnovni uslov za sve navedene vrste direktnih podrški stočarstvu jeste da su grla obilježena ušnim markicama i registrovana u skladu sa zakonom, da držalac životinje posjeduje pasoše za grla i uredno vodi evidenciju u skladu sa zakonom.

Zainteresovani proizvođači za premije u stočarstvu zahtjev sa potrebnom dokumentacijom šalju isključivo preporučenom poštom na adresu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja - Rimski trg 46, 81000 Podgorica ili na e-mail adresu: premija.stocarstvo@mpr.gov.me. Formulare zahtjeva za podršku mogu se preuzeti sa sajta Ministarstva ili u kancelarijama Službe za selekciju stoke.

Napomena: Svi korisnici podrške kroz mjere Agrobudžeta za 2017. godinu, moraju biti registrovani u Registru poljoprivrednih gazdinstava, najkasnije do isplate.

Svi podnosioci zahtjeva dužni su ažurirati sve promjene u broju grla stoke prije podnošenja zahtjeva za premije, kako bi se stanje u veterinarskoj bazi poklapalo sa stanjem na terenu. Ukoliko se prilikom kontrole na terenu ispostavi da je prijavljeni broj grla veći podnosilac zahtjeva gubi pravo na premiju za ovu godinu.

Poljoprivredna gazdinstva koja su povećala brojno stanje grla na gazdinstvu nakon podnošenja zahtjeva i ona gazdinstva koja su zasnova proizvodnju nakon 30. aprila, mogu dopuniti zahtjeve odnosno podnijeti zahtjev za podršku u slučaju nove proizvodnje nakon 30. aprila a najkasnije do 30. juna 2017. godine.

Pozivamo sve poljoprivredne proizvođače da se pridržavaju roka predviđenog za slanje zahtjeva, jer će neblagovremeno poslati zahtjevi i oni koji nijesu dostavljeni u skladu sa procedurom biti odbijeni.

Sve dodatne informacije se mogu dobiti u komunikaciji sa prestavnicima Ministarstva i regionalnih centara Službe za selekciju stoke.

 

Portal Analitika