Sci/Tech

Crna Gora i Italija finansiraće pet zajedničkih naučnoistraživačkih projekata

Na Konkurs za zajedničke naučnoistraživačke projekte čiji je predmet bio sufinansiranje do 10 zajedničkih naučnoistraživačkih projekata, u predviđenom roku prijavljeno je 12 projekata. Nakon rezultata evaluacije obje strane, te u skladu sa utvrđenim uslovima i prioritetima Konkursa i dostupnom budžetu dvije zemlje, prihvaćeno je ukupno pet (5) projekata za finansiranje, saopšteno je iz Ministarstva nauke.
Crna Gora i Italija  finansiraće pet zajedničkih naučnoistraživačkih projekata
Portal AnalitikaIzvor

Na osnovu Programa saradnje u oblasti nauke između Ministarstva nauke Crne Gore i Nacionalnog istraživačkog savjeta Republike Italije (CNR) potpisanog 4. jula 2013. godine, Ministarstvo nauke raspisalo je Konkurs  za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje između Crne Gore i Republike Italije za period 2017/2018. godina. U skladu sa Programom saradnje, Konkurs je objavljen 15. juna 2016. godine, sa 30. septembrom, kao krajnjim rokom za dostavljane predloga projekata.

Projekti se realizuju u prioritetnim oblastima istraživanja, sa učešćem naučnika iz obije zemlje, u vidu zajedničkih posjeta (putni troškovi i dnevnice) istraživača iz Crne Gore i Republike Italije, a koji će učestvovati u istraživanjima u zajedničkim istraživačkim projektima. 

"Za svaki projekat, Ministarstvo nauke će obezbijediti sredstva u iznosu od 2.500,00 € na godišnjem nivou za crnogorski tim, i CNR će obezbijediti sredstva u iznosu do 2.500,00 € za italijanski tim, što znači putne (međunarodne i nacionalne) troškove i troškove smještaja za učesnike snosiće Strana koja upućuje istraživače Datum početka realizacije projekata je 01. mart 2017. godine, a datum završetka projekata je 31. decembar 2018. godine", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika