Kultura

Gasparjan: Težak koncert, ali smo bili odlični

Prvi put sam večeras svirao Rapsodiju na Paganinijevu temu Sergeja Rahmanjinova, a mislim da je i za Crnogorski simfonijski orkestar to bio prvi put. Dakle, vrlo posebno izvođenje, ali sam veoma zadovoljan kako je sve ispalo, kazao je za Portal Analitika mladi francuski pijanista Žan-Pol Gasparjan.
Gasparjan: Težak koncert, ali smo bili odlični
Portal AnalitikaIzvor

- Bio sam srećan da ponovo dođem i sviram s ovim orkestrom. Prošle godine je bilo odlično s Markom Korovićem, kada smo izvodili drugi koncert Sen-Sansa. Bilo je puno energije, života, entuzijazma – dodao je on.

Doktorand 22-godišnji na čak dva pariska fakulteta, gdje usavršava klavir odnosno filozofiju, još jednom je pokazao svu zrelost te posebno virtuozitet koji krasi njegove nastupe. Zbog toga je brojna publika u prepunom auditorijumu Crnogorskog narodnog pozorišta i ovog puta uživala u izvođenju mladog umjetnika, te ga pozdravila velikim aplauzom na kraju prvog dijela koncerta.

Gasparjan se njima, pak, odužio djelom Reflets dans l'eau (Odrazi na vodi) iz prve sveske Images Kolda Debisija kojim je, kako je kazao, „htio malo da promijeni atmosferu“. S obzirom na to kako je izveo Rahmanjihovu Rapsodiju, bisom je samo pojačao utisak da njegovo najbolje vrijeme tek predstoji.

- Probali smo tri puta i sve je bilo dobro, a u isto vrijeme inspirativno. Neakustična scena nije mi ni ovog puta predstavljala problem. Naravno, ovo je težak koncert i za orkestar i za solistu, i dobro je što smo toliko puta zajedno probali - da prođemo ta kritična mjesta, gdje treba da budemo dobro sinhronizovani. I mislim da smo uspjeli u tome – dodaje on.

0103gasparian

Naš sagovornik se nada da će i naredne godine biti gost u nekoj od koncertnih dvorana u Crnoj Gori.

U međuvremenu, biće posvećen završetku doktorskih studija u Parizu - klavira na Nacionalnom konzervatorijumu, te filozofije na Univerzitetu „Paris 8“.

- Studiram, prije svega, klavir, a filozofiju pratim paralelno i to neću da ostavim jer je veoma važno za mene. Ne znam da li ću se posvetiti pedagogiji jednog dana. Siguran sam da ću biti, prije svega, pijanista. A što se tiče filozofije, možda ću nešto nekada napisati. Ko zna - zaključuje on s osmijehom.

Naš najveći orkestar i ovom prilikom je bio na visini zadatka kada je riječ o ovosezonskim crnogorskim premijerama djela Antonjina Dvoržaka, konkretno Simfonije broj 8 u G-duru.

CSO, čiji je napredak ove sezone zaista vidan, naredni koncert imaće 10. marta takođe na sceni CNP-a. Dirigent će biti Bojan Suđić, koji je već dugi niz godina jedan od ključnih figura klasične muzike u Srbiji, a sa našim simfoničarima sarađuje još od osnivanja orkestra. Solistkinja će biti pijanistkinja Martina Filjak iz Hrvatske. Prema ranijim najavama, na programu su Koncert za klavir i orkestar u C-duru KV 415 i Druga simfonija u D-duru Jana Sibelijusa.

K.J.

Foto: MCCG/D.Miljanić

Portal Analitika