Društvo

Mesić ostaje počasni građanin Podgorice

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ostaće jedini počasni građanin Podgorice.
Mesić ostaje počasni građanin Podgorice
Portal AnalitikaIzvor

Skupština Glavnog grada odbila je da se raspravlja o predlogu Demokratskog fronta (DF) da se poništi odluka iz 2007.godine, kojom je Mesić imenovan za počasnog građanina Podgorice.

Za izostavljanje tog predloga iz dnevnog reda sjednice glasao je 31 odbornik, dok je 19 bilo protiv.

Klub odbornika DF inicirao je poništenje odluke o proglašenju Mesića počasnim građaninom Podgorice.

"Nakon što je u javnost izašla izjava Mesića kojom on, na sastanku 2007. godine, poriče ustaške zločine u Jasenovcu i afirmativno govori o fašističkoj tvorevini NDH, pokrenuli smo inicijativu za poništenje njegove titule počasnog građanina Podgorice", saopštio je Miodrag Bešović.

Prema riječima Bešovića, nakon što su se objelodanile te izjave Mesića, on je podnio ostavku na mjesto počasnog predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i na taj način "praktično priznao da se odriče antifašizma".

"Lokalna vlast je iz nekih uskopartijskih i usko ideloških razloga 2007. godine Mesića proglasila počasnim građaninom, navodeći baš njegove antifašističke zasluge i negirajući sve argumente koje su odbornici opozicije navodili tvrdeći da takva osoba nikako ne zasluzuje takvu čast", rekao je Bešović.

Mesić je, kaže on, bio jedan od važnih kreatora i inspiratora rušenja SFRJ, što je prouzrokovalao stradanja, ubistva i raseljavanja velikog broja građana. 

"Međutim, tadašnja lokalna vlast na čelu sa Miomirom Mugošom je sve to zanemarila, i Podgorici i njenim građanima nanijela tešku nepravdu u vidu davanja takve časti osobi koja to ni po čemu ne zaslužuje. Mesić apsolutno nije dostojan titule koju mu je dodijelio DPS, praveći inat građanima Glavnog grada", naveo je Bešović.

 

MINA

Portal Analitika