Društvo

SAVKOVIĆ: Majke da se spreme za sedmodnevni protest

Predstavnica Koordinacionog odbora majki troje i više djece Željka Savaković, pozvala je majke da se 2. marta okupe ispred zgrade Skupštine Crne Gore u Podgorici, i pripreme za sedmodnevni protest zbog smanjenja iznosa naknada.
SAVKOVIĆ: Majke da se spreme za sedmodnevni protest
Portal AnalitikaIzvor

Koordinacioni odbor korisnica naknade majki sa troje i više djece obratio se danas javnosti na pres konferenciji, najavivši sedmodnevne proteste ispred Skupštine Crne Gore koji će početi u četvrtak, 2. marta u 12 časova. Predstavnica odbora, Željka Savković je istakla da su majke neustavnom odlukom prevarene ali da moraju da nastave da se bore za svoja prava.

''Danas stajemo u odbranu svog zagarantovanog doživotno stečenog prava i nećemo posustati ispred toga. Nećemo dozvoliti kategorizaciju žena. U ovome je 22 000 majki i više. Sa zavoda za zapošljavanje, žene koje su se odrekle penzija i uzele naknadu i žene koje su iz radnog odnosa. Njihov senzibilitet u razgovorima da će imati sluha najviše ako se ukine zakon za majke koje su zaposlene odbacujemo, jer u ovom želimo da stanemo iza svake majke podjednako. Protesti su zakazani, trajaće sedam dana i odobreni su od Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore. Naš protest će biti dug, pokušaće da nas iscrpljuju ali nećemo to dozvoliti jer ne znaju oni kolika je naša snaga. Jedan jedinstveni zahtjev - povući zakon o smanjenju naknada korinicama majkama sa troje i više djece i od toga nećemo odustati, bez obzira na pritiske jer je ovo naša jedinstvena borba i jedna koja se dugo godina nije dogodila svugdje u svijetu'', kazala je Savković.

dsc-1246

Ona je dodala da očekuju podršku svake majke koja je korisnica naknada, kao i svakog u Crnoj Gori. 

''Ni jedna podrška neće biti odbijena, bilo od NVO sektora bilo od političkih partija bilo od svake punoljetne osobe koja može da razmišlja u svoje ime. Nećemo dozvoliti da nas ponižavaju i da nas dijele, mi smo majke koje smo rodile svoju djecu zbog nas koje smo rodile svoju djecu zbog naših porodica i nećemo dozvoliti da se iko igra sa našim osjećanjima. Neka je sramota svakog onoga ko je dozvolio da se majke danas nađu u ovakvoj situaciji i da se po ulicama borimo za svoja prava. Pogotovo zato što nismo tražile što su najrelevantiji organi jedne države ovaj zakon izglasali, što je predsjednik države potpisao ovaj zakon i što je svaka majka što je našla za shodno da ovo sebi uzme to i uradila. Vjerujući da su odluke koje se donesu u Skupštini ne mogu tako lako poništavati kako je nekome milo. Nećemo dozvoliti da ovi svemoćni što misle da mogu preko noći nešto da urade majke dovedu u ovu situaciju'', istakla je ona.

Članica Koordinacionog tima iz Bijelog Polja Rosanda Peković, saopštila je da će se novim vladinim rješenjima ukinuti doživotne naknade majkama, te da će ostvariti pravo na sticanje mjesečnih naknada.

dsc-1252

''Novim rješenjima i sa izmjenama i dopunama zakona o socijalnoj i stečenoj zaštiti, jako je važno da se zna da nam se ukidaju doživotna primanja i sada na našim rješenjima piše da smo ostvarile mjesečnu naknadu. To znači da je Vlada donijela ove izmjene i dopune da kada bude njima najpovoljnije da će nam ih i ukinuti, iako su nam na sastanku kada smo bile sa njima rekli da to neće uraditi'', kazala je Peković.

Ona je dodala da imaju crno na bijelo i da svaka majka mora da zna da je doživotna naknada ukinuta i da su ostvarivale ponovono pravo na mjesečnu naknadu. 

''To znač ida su nam prava ugrožena i zbog toga smo i zakazale protest gdje ćemo ostati do daljnjeg, tražimo da se povuče zakon o smanjenju naknada i da se vrati na prethodno. Socijalna davanja su nešto drugo, mi smatramo da je ovo stečeno pravo i apelujemo na Ustavni sud i na Vladu da se prizovu pameti i da ne muče ove majke koje su ispaćene, namučene da ostaju danima ispred zgrade pod vedrim nebom. Majke dobro se obucite, nije lako provesti dane a kamoli noći pod vedrim nebom. Ponesite tablete ja znam da je svaka bolesna, želim da kažem da ima prevoz iz Bijelog Polja gdje ćemo krenuti u 8 sati izjutra da bi bile sve zajedno'', zaključila je Ona.

Sedmodnevni protest majki Crne Gore počeće u četvrtak 2. marta u 12 časova ispred zgrade Skupštine.

 

L.Đ.

Portal Analitika