Abiznis

Počelo prvo istraživanje o porodičnim firmama u Crnoj Gori

Uzimajući u obzir značaj porodičnih kompanija na ekonomski rast i razvoj, u Crnoj Gori je počelo prvo istraživanje o porodičnim firmama koje sprovodi Centar za edukaciju „Pro Educa“ u saradnji sa agencijom „Montimprex“ iz Podgorice.
Počelo prvo istraživanje o porodičnim firmama u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Istraživanje je prva  faza projekta „Porodične firme– stub  razvoja ekonomije Crne Gore“ i prethodi poslovnom forumu koji će biti održan u junu ove godine u Podgorici.

Forum „Porodične firme– stub razvoja ekonomije  Crne Gore“ će okupiti vlasnike i menadžere porodičnih firmi, te priznate stručnjake na ovom polju kako bi razgovarali o temi koja je od vitalnog značaja za razvoj ekonomije Crne Gore.

“Porodična firma je prema definiciji EU svaka firma u kojoj 25 odsto vlasništva u rukama jedne osobe ili porodice. Vlasnici porodičnog biznisa treba da otvoreno i racionalno pristupe pripremi  i sprovođenju generacijske tranzicije jer od  njihove   odluke i od sposobnosti njihovih nasljednika zavisi i budućnost firme. Odgovarajuća   podrška stručnjaka, edukacije i savjetovanja mogu da pomognu vlasnicima da najveći izazov za porodične firme pretvore u prilike za dalji razvoj porodičnog biznisa“, naglasio je Saša Radunović, direktor agencije “Montimprex”.

U   panel  diskusijama, osim  eminentnih stručnjaka i predavača iz oblasti   porodičnog biznisa,  učestvovaće i predstavnici porodičnih  firmi iz  Crne  Gore, koji će predstaviti svoja iskustva u upravljanju porodičnim firmama, kao i ideje za unapređenje poslovanja porodičnih firmi u Crnoj Gori.  

“Angažovanje neporodičnih menadžera i prepuštanje upravljanja firmom predstavlja poseban izazov za većinu vlasnika porodičnih firmi, prvenstveno zbog nepovjerenja u ljude koji nisu članovi porodice. Istovremeno, vrlo malo vlasnika porodičnih firmi ima strategiju  nasleđivanja u kojoj  su  definisane faze za preuzimanje vodećih pozicija  u porodičnoj firmi, što  je u većini slučajeva veoma izazovno za  firmu nakon   prenosa procesa upravljanja s generacije na  generaciju”, rekao je Dragan Močević,   autor projekta “Porodične firme – stub razvoja ekonomije”.

Centar za edukaciju „Pro Educa“ već sedam godina radi na podizanju svijesti o značaju, izazovima i  prilikama za kvalitetno upravljanje porodičnim firmama.   

Projekat “Porodične firme– stub razvoja ekonomije” realizuje se i u Bosni i Hercegovini i Srbiji, a od ove godine i u Crnoj Gori. Do sada su predavanja na temu porodičnih firmi u Crnoj Gori održana u sklopu edukacija koje organizuje NVO Digitalizuj.me, kao i u Američkoj privrednoj komori u Crnoj Gori.

Sve zainteresovane kompanije za učešće u istraživanju se mogu javiti agenciji Montimprex, kako bi dobili upitnik za učešće u projektu.

S.G.

Portal Analitika