Društvo

Penzioneri KAP-a nezadovoljni: Neće ni sa kim da dijele 5,4 miliona

Penzioneri KAP-a nezadovoljni su prvim sastankom radne grupe, koju je Vlada formirala da radi na izmjenama Zakona o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima KAP-a, koji su zbog stečaja penzionisani po povlaštenim uslovima. Predstavnici penzionera nijesu precizirali zašto su nezadovoljni, ali kako nezvanično saznajemo predstavnici Vlade predlažu da se 5,4 miliona eura predviđena za otpremnine podijele svim stečajcima u privatizovanim firmama. Najavili su da će danas uputiti dopis premijeru Dušku Markoviću u kome će tražiti da članovima radne grupe do srijede dostavi svoje ranije stavove sa zajedničkog sastanka održanog krajem prošle godine.
Penzioneri KAP-a nezadovoljni: Neće ni sa kim da dijele 5,4 miliona
Portal AnalitikaIzvor

– Vjerujemo premijeru Markoviću i njegovim stavovima i iznenadilo nas je što članovi radne grupe nijesu u pismenoj formi imali njegove stavove – kazao je Pobjedi predstavnik penzionera KAP-a i član radne grupe Nikola Raković.

On tvrdi da se premijer ranije saglasio da se izmjenama zakona precizira da je za njih važeći socijalni program iz 2009. godine, a da će u zakonskom rješenju biti precizirano i ko od 414 penzionera ima pravo na otpremnine.

– Premijer nam je kazao da je 5,45 miliona eura, koje su Zakonom o budžetu za prošlu godinu planirane za nas, još na računu i da nijesu potrošene – rekao je Raković i dodao da će sjutra biti novi sastanak radne grupe, a da su predstavnici penzionera insistirali da do tada dobiju stav premijera. I drugi predstavnik penzionera KAP-a u radnoj grupi Zoran Vukotić tvrdi da im je premijer obećao da 5,45 miliona mogu da podijele samo penzioneri KAP-a.

– Od toga ne odstupamo – kazao je Vukotić i dodao da su očekivali da će im otpremnine biti isplaćene do kraja februara, ,,kako je najavio premijer“. Penzioneri su se juče nakon dvomjesečne pauze okupili ispred Vlade, a danas će održati dvosatno okupljanje pred parlamentom.

Iz Markovićevog kabineta krajem prošle godine je saopšteno da će se radna grupa formirati kako bi se otklonile sve pravne nepreciznosti i na taj način omogućila primjena tog pravnog akta, te da se očekuje da izmjene budu usaglašene i upućene parlamentu početkom ove godine. Taj zakon je usvojen u julu 2015. kao leks specijalis.

Pobjeda

Portal Analitika