Politika

Novi konkurs za izbor člana DIK-a

Administrativni odbor odlučio je danas da raspiše drugi ponovni Javni konkurs za imenovanje jednog člana Državne izborne komisije (DIK) iz reda predstavnika civilnog društva, nevladinog sektora i univerziteta, jer kandidat Vladimir Bošković nije dobio potrebnu većinu glasova.
Novi konkurs za izbor člana DIK-a
Portal AnalitikaIzvor

Odbor je 23. januara raspisao ponovni javni konkurs za imenovanje tog člana DIK-a. Na prethodni konkurs, koji je raspisan 29. decembra, nije se prijavio nijedan kandidat. 

DIK čine predsjednik i deset članova u stalnom sastavu i po jedan oponomoćeni predstavnik podnosioca izborne liste. Predsjednika DIK-a i jednog člana, predstavnika civilnog društva, nevladinog sektora i Univerziteta, imenuje Skupština, na predlog Administrativnog odbora, na osnovu javnog konkursa.

Četiri člana stalnog sastava DIK-a imenuju se na predlog parlamentarne većine, a četiri člana, od kojih jedan vrši funkciju sekretara, predlaže opozicija.

Za stalnog člana DIK-a imenuje se i jedan predstavnik političke partije, odnosno podnosioca izborne liste za autentičnu zastupljenost pripadnika manjinskih naroda ili manjinske nacionalne zajednice koja je na prethodnim izborima osvojila najviše glasova.

Za članove DIK-a ranije su izabrani Nataša Pešić, Ljiljana Radonjić, Mersudin Dautović, Aleksandar Jovićević, Haris Mekić, Dražen Medojević, Veljko Vujović i Milisav Ćorić. Za sekretara je izabran Veljo Čađenović.

rtcg.me

Portal Analitika