Abiznis

Muratović: Kroz preduzetništvo unaprijediti ekonomski rast Nikšića

Nezaposlenost je gorući problem Nikšića i Crne Gore. Mora se pogledati istina u oči, jer je problem zapošljavanja tu i niko neće doći da ga riješava - kaže kandidat za odbornika DPS-a u nikšićkom parlamentu Boris Muratović.
Muratović: Kroz preduzetništvo unaprijediti ekonomski rast Nikšića
Portal AnalitikaIzvor

“To moramo mi Nikšićani, zajedno s Vladom, s državom, koja je odabrala pravi strateški kurs. Crna Gora ide sigurnim korakom evropskim i evroatlantskim putem, što je već garancija izvjesnije budućnosti”, poručuje on.

Za početak, kako dodaje, potrebno je  zaustaviti školovanje kadrova koja po svojoj stručnoj kvalifikaciji ne odgovara potrebama savremene Crne Gore, niti sve zahtjevnijem međunarodnom tržištu rada.

“Potrebno je hitno s nadležnim institucijama oformiti stalne programe za sticanje novih znanja. Znanje stranih jezika, osobito engleskog, postalo je nasušna potreba, ne samo za rad vani, nego i u Crnoj Gori. A Filološki fakultet u Nikšiću je odlično mjesto za organizovanje kurseva stranih jezika. Takođe, potrebno je i poznavanje rada na računaru. U Tehnopolisu će biti otvorena računarska radionica i organizovani stalni kursevi za nezaposlene koji to budu željeli. Postaraćemo se da oni budu besplatni za sve koji hoće da uče. Ovo su pretpostavke da se unaprijede kvalifikacije nezaposlenih”, kazao je on.

Muratović smatra da je  ključna stvar u unaprjeđenju ekonomskog razvoja Nikšića kroz preduzetništvo, kroz otvaranje mikro i malih preduzeća, i podsticanje poljoprivrednika za proizvodnju zdrave hrane.

“Vlada već ima definisane mjere za povoljnu kreditnu podršku, za beskamatne kredite za žene u biznisu i viskoškolce. Zajedno s Vladom, lokalna uprava će posebnu pažnju posvetiti visokoškolcima sa Fakulteta za sport i fizičku kulturu, kao i sa Filozofskog i Filološkog fakulteta. To je put kojim moramo krenuti. Mi nemamo vremena da se bavimo ni bližom, a kamoli daljom prošlošću. Usredsredimo se na ono što možemo da učinimo danas. DPS ima ideje i program, i lokalnu vlast koja je u prethodne četiri godine ostvarila vidne rezultate, i otpočela proces obećavajućih promjena”, poručuje on.

On dodaje, da je nezaposlenost nije samo problem Crne Gore nego i regiona.

“Kao što znamo da to nije naš autentični problem. U zemljama Zapadnog Balkana bez posla je 2 miliona ljudi. U prerađivačkoj industriji u posljednjih 7-8 godina u EU je bez posla ostalo 3,5 miliona ljudi. U jednom broju članica EU nezaposlenost mladih dostiže 50 odsto. Nezaposlenost se nameće kao jedan od najvećih izazova današnjice”, dodao je on.

Međutim, Muratović tvrdi da politički oponenti kad su svi problemi pa i ovaj u pitanju upiru prstom na DPS.

“Njihova omiljena priča je ona o zatvaraju fabrika koje su zapošljavale hiljade ljudi, o dobrim starim vremenima … Kao, oni bi to sačuvali da im je moglo biti da se dokopaju vlasti. Istina je sasvim nešto drugo. Oni na riječima imaju rješenje za sve probleme, ne samo nikšićke, nego i crnogorske i svjetske. Oni su ostali u prošlosti. Kao da su prespavali rušenje Berlinskog zida, ne vide da odavno nema socijalizma kao društvenog sistema, niti one Jugoslavije”, dodaje on.

Zato se, poručuje on, ne smijemo zavaravati.

“Što prije svi shvatimo da živimo novo vrijeme, naše vrijeme, biće nam svima bolje. To je prva pretpostavka za rješavanje realnih problema, pa i problema zapošljavanja. Bez obzira na partijsku pripadnost, tehnologija je toliko napredovala u međuvremenu da danas 350 ljudi u Željezari proizvodi godišnje koliko je proizvodilo 7000 radnika nekada”, poručuje Muratović.

 

Portal Analitika