Zanimljivosti

Holivud isprozivao Trampa

Dodela nagrade Oskar ostaće upamćena po objavi pogrešnog filma kao pobednika u kategoriji za najbolje ostvarenje, ali više od toga po tome što se kulturna manifestacija pretvorila u do sada najobimniji protest protiv američkog predsjednika Donalda Trampa.
Holivud isprozivao Trampa
Portal AnalitikaIzvor

Prednjačio je domaćin i voditelj programa Džimi Kimel, koji je čitave večeri ismijavao američkog predsjednika, i čak mu dva puta tvitovao tokom ceremonije koja se uživo prenosila u više od 150 zemalja na svetu.

- Oskar se gleda u više od 225 zemalja širom svijeta koje nas sada mrze. Želeo bih da zahvalim predsjedniku Trampu... Sjećate se kada je Oskar prošle godine djelovao rsistički? Toga se više niko i ne sjeća, zahvaljujući njemu - otvorio je ceremoniju Kimel, aludirajući na Trampovu zabranu ulaska državljanima sedam muslimanskih zemalja, kao i na skandal “Oscar Is SoWhite” kada prošle godine nije bilo nijednog afroameričkog ili latino laureata.

Nakon toga je ušao na Trampovu omiljenu društvenu mrežu, i tvitovao predsjedniku SAD:

- Hej Donalde, jesi li budan? Meril te pozdravlja - aludirajući na Trampov sukob sa oskarovkom Meril Strip, koja je otvoreno podržavala Hilari Klinton, kao uostalom i skoro čitava holivudska elita. Tramp je oskarvoku nazvao "veoma precijenjenom glumicom"

Nakon uvodnog monologa, Kimel se uozbiljio i počeo da priča o tome koliko je Amerika podijeljena, a zatim pozvao publiku da velikim aplauzom pozdravi "veoma precijenjenu" Meril Strip zbog njene dvadesete nominacije za Oskara.

- Jedna glumica izdržala je test vremena svojim brojnim neiinspirišućim i precijenjenim ulogama. Ovo je Merilina 20. nominacija...ovoga puta nije čak ni bila u filmu, samo je nalijepila svoje ime na završnu špicu, iz navike - rekao je Kimel nastavljajući da podbada Trampa.

- Inače, sjajna haljina. Da li je to Ivanka? - upitao je voditelj Stripovu, aludirajući na modnu liniju prve ćerke, Ivanke Tramp.

Kimelu su se pridružili i dobitnici Oskara. Tako je Beri Dženkins, direktor najboljeg filma "Mjesečina", rekao:

- Svi Amerikanci koji osjećaju kao da nemaju podršku, mogu istu da pronađu u sindikatu Američkih građanskih sloboda i umjetnika, barem u naredne četiri godine.

Iranski režiser Ašgar Ferhadi, koji je osvojio nagradu za najbolji strani film "Prodavac", odbio je da dođe na ceremoniju. Okupljenima se obratio putem video-linka, rekavši da "ne želi da prisustvuje iz revolta zbog Trampove zabrane ulaska muslimana u SAD". Na listi zabranjenih država nalazi se i Iran.

- Žao mi je što nisam sa vama večeras. Odsustvujem zbog poštovanja prema svom narodu i državi, ali i građanima ostalih šest nacija kojima je nepoštenim i nehumanih zakonom zabranjen ulaz u SAD. Podjela svijeta na kategorije američkih neprijatelja stvara strah. To je opravdanje za rat i agresiju. Ovakvo ponašanje uskraćuje demokratiju i ljudska prava u zemljama koje su i same žrtve stravičnih ratova - rekao je Farhadi.

Meksički glumac Gael Garsija Bernal bio je kratak:

- Protivim se zidu koji nas razdvaja.

Italijan Alesandro Bertolaci, koji je dobio nagradu za najbolju šminku, poručio je da svoju nagradu posvećuje svim imigrantima.

Portal Analitika