Društvo

Sunday Times: Crna Gora traži hapšenje ruskog špijuna

Pokušajem terorističkog napada u našoj zemlji bavio se i jedan od najuticajnijih britanskih nedjeljnika - The Sunday Times.
Sunday Times: Crna Gora traži hapšenje ruskog špijuna
Portal AnalitikaIzvor

Novinar Bojan Pančevski u jučerašnjem izdanju piše da Crna Gora traži hapšenje ruskog špijuna za planiranje neuspjele oružane zavjere, koja je imala za cilj da sruši prozapadnu Vladu i zaustavi malenu balkansku zemlju da se pridruži NATO-u, te ocjenjuje da dokazi o umiješanosti zvanične Moskve predstavljaju sramotu Kremlja, koji negira miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore.

Priprema

Eduard Šišmakov (46), kapetan u ruskoj vojnoj mornarici, agent tajne ruske obavještajne službe GRU, optužuje se da je upravljao mrežom nekadašnjih vojnih činovnika i paravojnih jedinica iz Crne Gore i susjedne Srbije, koji su učestvovali u pripremi oružanog puča u oktobru prošle godine – piše u tekstu ovog nedjeljnika.

Podsjećaju i da je specijalni državni tužilac Milivoje Katnić rekao da raspolaže dokazima da iza svega stoji „zvanična Rusija“, te da je „jedini motiv“ Šišmakova bio da „spriječi Crnu Goru da postane članica NATO-a“.

Dokazi

The Sunday Times u tekstu navodi i da je Šišmakov koristio lažni pasoš na ime Eduard Širokov, te da crnogorsko tužilaštvo posjeduje snimke Širokova kako ulazi i izlazi iz Ambasade Rusije u Beogradu, kao i da su prisluškivali njegove telefonske razgovore.

Dalje navode da je Interpol raspisao potjernicu kako za Šišmakovim tako i za Vladimirom Popovom, te podsjećaju da je pod istragom i treći ruski špijun, čiji identitet još uvijek nije otkriven, ali se vjeruje da radi za FSB, nasljednicu KGB-a. Podsjećaju i na riječi specijalnog tužioca koji je rekao da će optužnica za sve učesnike u pokušaju oružane smjene vlasti biti gotova do 15. aprila, te da obuhvata 22 osobe.

– Pretpostavlja se da je Šišmakov organizovao grupu kojoj je dao kriptovane telefone kao i 30.000 eura za isplate ljudi i za nabavku oružja – piše ovaj nedjeljnik.

Dalje dodaju i da su oba ruska agenta GRU-a, Šišmakov i Popov, bili zadržani u Beogradu od strane srpskih vlasti, do iznenadnog dolaska Nikolaja Patruševog u Srbiju jednog od najbližih saradnika predsjednika Rusije Vladimira Putina, malo nakon pokušaja oružanog napada u Podgorici i vjeruje se da su se njih dvojica vratila u Moskvu sa njim.

– Male su šanse da će Rusija Vladimira Putina predati Šišmakova i njegove kolege, učesnike u pokušaju puča, ali dokazi o umiješanosti zvanične Moskve osramotiće Kremlj, koji negira miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore. Očekuje se da se Crna Gora pridruži NATO-u do kraja maja, kada i posljednje od 28 članica Alijanse, među kojima je i Amerika, ratifikuju Protokol o pristupanju – zaključuje se u članku The Sunday Timesa.

(Pobjeda)

Portal Analitika