Region

NATO traži mandat za Zaeva

NATO je danas pozvao makedonskog predsjednika Đorđa Ivanova da mandat za sastav nove makedonske vlade da lideru opozicione SDSM Zoranu Zaevu, nakon što je on u subotu saopštio da je obezbijedio većinsku podršku u parlamentu, javlja makedonska agencija MIA.
NATO traži mandat za Zaeva
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju generalnog sekretara alijanse Jensa Stoltenberga, on je pozvao sve strane na "suzdržanost u izjavama i postupcima, i da donesu odluke za dobrobit svih građana".

"Nakon jednog pokušaja da se formira vlada, objavljeno je da je skupljeno dovoljno potpisa. Očekujem od zvaničnika u Skoplju da ispune sljedeći korak u demokratskom procesu", navodi se u Stoltenbergovom saopštenju.

Kako se navodi, predsjednik Ivanov kazao je da će mandat dati političkoj partiji koja sakupi potpis 61 člana parlamenta i program koji neće "potkopati" jedinstveni karakter Makedonije, i koja će biti posvećena reformi bezbjednosnih službi, koje su i dovele do političke krize.

Ranije danas, Evropski komesar za proširenje i susjedstvo Johanes Han pozvao je predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova da mandat za sastav nove makedonske vlade da lideru najuticajnije opozicione SDSM Zoranu Zaevu, nakon što je ta partija objavila da je obezbijedila većinsku podršku u parlamentu.

Makedonski mediji prenose i da će Zaev sjutra zatražiti mandat od predsjednika Ivanova.

Portal Analitika