Društvo

Počinje javna debata o roditeljstvu i nenasilnom vaspitanju djece

Javna debata o roditeljstvu i nenasilnom vaspitanju djece u Crnoj Gori poćeče sjutra konferencijom „Zaustavimo nasilje“ u Podgorici.
Počinje javna debata o roditeljstvu i nenasilnom vaspitanju djece
Portal AnalitikaIzvor

Konferencija se organizuje u okviru globalne kampanje o zaštiti djece od nasilja kojoj se Crna Gora pridružila u julu 2016.

Kako su podsjetili iz UNICEF-a, prva faza kampanje bila je fokusirana na nasilje na internetu, dok će se druga faza kampanje baviti i zaštitom djece od nasilja u porodičnom i drugim okruženjima.

„Nasilje i nepovoljna iskustva tokom djetinjstva poput zanemarivanja, emotivnog, fizičkog ili seksualnog zlostavljanja ili disfunkcionalnog roditeljstva miniraju odnos djeteta i roditelja sa katastrofalnim posljedicama za dijete, lokalnu zajednicu i cjelokupno društvo“ ističe šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks.

Kako je kazao, postoji mnogobrojni naučni dokazi o tome da nepovoljna iskustva u djetinjstvu i slabo vezivanje djeteta za roditelja rezultiraju zdravstvenim problemima, lošijim obrazovnim postignućima, nezaposlenošću i često kriminalnim i nasilnim ponašanjem.

UNICEF-ovo istraživanje iz decembra 2016. pokazuje da je generalno niska svijest društva o tome što je nasilje, kao i visoka tolerancija društva prema nasilju.

Svaki drugi građanin smatra da je fizičko kažnjavanje djece prihvatljivo, kao i da vikanje na dijete nije nasilje.

Trećina građana smatra da šamar i prijetnje djetetu nijesu nasilje, dok jedna četvrtina ucjenjivanje ne prepoznaje kao jedan vid nasilja u vaspitavanju djece.

Većina građana (77 odsto) smatra da roditelji ne treba da dozvole djetetu da preispituje njihove odluke.

Kampanja Vlade Crne Gore i UNICEF-a „Zaustavimo nasilje“ će, kroz konferenciju u Podgorici, početi javnu debatu na temu nasilja nad djecom u Crnoj Gori.

Cilj kampanje je podizanje svijesti o tome da nenasilno vaspitavanje djeteta ni približno ne znači podsticanje popustljivog roditeljstva.

„Kampanja će promovisati i pružati podršku roditeljima da primijene najbolje prakse roditeljstva kako bi djecu podizali bez nasilja i osigurali da ona izrastu u zdrave osobe koje poštuju sebe i druge ljude“, saopšteno je iz UNICEF-a.

U skladu sa porukom većine građana Crne Gore (77 odsto) koji smatraju da roditeljima treba pružiti pomoć u vaspitavanju djece bez nasilja, kampanja poziva društvo, a posebno stručnjake, da se ujedine s roditeljima upotrazi za rješenjima koja će omogućiti i roditeljima i djeci da rastu zajedno.

Konferenciju će otvoriti ministar pravde Zoran Pažin, otpravnik poslova i šef sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Andre Lis i Perks.

Na skupu će govoriti predstavnici Vlade i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

Ilustracija: etrafika.net

Portal Analitika