Kultura

NOVI ALBUM SEPULTURE: Biljčice za mesoždere

Brazilski metal ostaviće gladnog svakog metal sladokusca. Kao da je neko u brzi i žestoki svemirski brod umjesto raketnog sipao dizel gorivo
NOVI ALBUM SEPULTURE: Biljčice za mesoždere
Portal AnalitikaIzvor

Druga brzina, onda kratko treća, pa nagli stisak kočnice. Pa opet druga, zatim lagano skretanje ulijevo... I opet kočnica! Najbolji sportski automobili bi tako pregorjeli, ali ovo nije nikakav problem za mašine koje su pravljene da budu udobne u nervoznoj gradskoj vožnji u popodnevnom špicu.

Bend Sepultura u svijetu treš-metala nije sportski „ferari“, nego svemirski brod za brzo, žestoko i oktanski-ultramegagiga vertikalno muzičko putovanje. Zato je došlo do problemama na albumu ,,Machine Messiah“.

Sepultura u novim pjesmama ima mnogo prizemnije ambicije od čuvenih kosmičkih putovanja na pločama ,,Chaos AD“ (1993) i ,,Roots“ (1996). Bend je pokušao da veliku muzičku mašineriju provede kroz neke uske ulice kao što su favele u njihovom gradu Belo Horizonte. Rezultat? Više štete nego koristi.

U izvjesnom smislu je razumljiva težnja gitariste i tekstopisca Andreaša Kisera da istražuje drugačije muzičke terene. Tako je od odlaska braće Maksa i Igora Kavalere iz benda koji je po njima bio najprepoznatljiviji.

sepulturaIpak, osam albuma nakon ,,Roots“ ipak jeste dokazalo da su bili dobri Kiserovi smjeli potezi, poput istraživanja alternativnijeg, progresivnijeg zvuka u odnosu na klasični treš-gruv metal. Braća Kavalera su nakon odlaska iz benda razočarala pretjeranim recikliranjem poznatog materijala. S druge strane, Sepultura je rasla i cvjetala nova i drugačija. Najbolji dokaz je album ,,Kairos“ (2011).

,,Machine Messiah“, 14. album brazilske metal senzacije, jeste pokušaj da se na malom prostoru i u 12 pjesama odsvira i ispriča mnogo toga različitog. Kada je tempo u pitanju, donosi široku paletu pjesama od gruv metala do hard roka i nazad. To nije toliko problematično, koliko je sporna činjenica da takvi kontrasti čine album beskrvnim.

Kao da je neko isisao kompletnu energiju iz 50 minuta muzike, a u svemirski brod umjesto raketnog sipao dizel gorivo... Ovaj utisak se ne mijenja od uvodne, naslovne pjesme do samog kraja albuma. Rijetki su žestoki momenti, poput instrumentalnog lavirinta ,,Iceberg Danes“ ili najduže ,,Sworn Oath“, koji donose potrebnu svježinu. Ipak, sve traje prekratko zato što brzo stiže iritirajuća kočnica, kao što je prespora numera „Cyber God“...

,,Machine Messiah“ je album koji će svakog metal sladokusca ostaviti gladnog. Previše je veganskih biljčica postavljeno na trpezu metalskih mesoždera! 

Ocjena: 51/100

S. S.

Portal Analitika