Crna hronika

Rakočević: Srbija nije imala sluha za izručenje, Ristić i Bogićević neće biti amnestirani

To što su sprski pravosudni organi ukinuli ekstradicioni pritvor Predragu Bogićeviću, a Nemanji Ristiću dozvolili da se brani sa slobode iako su osumnjičeni da su učestvovali u planiranju terorističkih akata na dan izbora u Crnoj Gori 16. oktobra prošle godine, ne bi trebalo da ometa cijeli slučaj, kazao je za Antenu M kriminolog i dekan Pravnog fakulteta Velimir Rakočević.
Rakočević: Srbija nije imala sluha za izručenje, Ristić i Bogićević neće biti amnestirani
Portal AnalitikaIzvor

On dodaje da su crnogorski pravosudni organi s pravom tražili ekstradiciju dvojice osumnjičenih.

- Ono što su naši nadležni organi uradili to je, u stvari, profesionalno i ozbiljno ponašanje i to bi uradila svaka država kada su ovakve stvari u pitanju. Njihova obaveza je da preko nadležnih instituacija ta lica potražuju, jer su pripremani teški zločini na našoj teritoriji. U dokumentima Evropske konvencije i drugim pomoćnim dokumentima međunarodnog krivičnog prava, ostavljena je mogućnost džavama da u specifičnim slučajevima ne izruče određena lica, ali to ne znači da su oni amnestirani krivične odgovornosti - objasnio je Rakočević.

Bogićević i Ristić nijesu amnestirani odgovornosti, i neće pobjeći od suđenja, smatra on.

- Ima više varijanti. Tim licima će se vjerovatno suditi u odsustvu, ili će im Srbija posebno suditi. Ipak, zaista je šteta što nije bilo sluha kod srpskih organa da sva lica budu izručena našoj državi i da se postupak sprovede do kraja pred našim organima - smatra Rakočević.

On smatra da je samo donekle moguće da ovakav slijed događaja utiče na podizanje konačne optužnice, koju je glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić najavio do 15. aprila.

- To može donekle, ali u vrlo malom procentu, da uspori čitav postupak. Ali nikako neće uticati na finalni ishod - da svi akteri kriminalnog događaja budu privedeni pravdi. Makar se ja tome nadam - zaključio je Rakočević.

Podsjećamo, prema odluci srpskih pravosudnih organa, Bogićević i Ristić ne smiju da napuštaju Srbiju bez dozvole i redovno moraju da se javljaju policiji.

Izvor: Antena M

Portal Analitika