Društvo

Amfilohije: Priznanje Kosova je najveća izdaja Crne Gore u njenoj istoriji

Samo bezglavi mogu se odreći Kosova i Metohije. Samo bezglavi su mogli da priznaju odvajanje Kosova i Metohije od Srbije, i od Crne Gore, oni i bez glave i bez savjesti, kazao je mitropoliti crnogorsko-primorski SPC Amfilohije sinoć u Sabornom hramu Hristovog vaskresenja u Podgorici, te dodao kako je to „najveća izdaja Crne Gore u njenoj istoriji“.
Amfilohije: Priznanje Kosova je najveća izdaja Crne Gore u njenoj istoriji
Portal AnalitikaIzvor

On je govorio na sinoć održanoj akademija u čast Svetog Simeona Mirotočivog, čime je, kako se navodi, u glavnom gradu Crne Gore počela trodnevna proslava praznika posvećenog ovom svetitelju, koji je rođen na ušću Ribnice u Moraču.

Mitropolit Amfilohije poželio je dobrodošlicu i zahvalnosti prizrenskim bogoslovcima, „koji su došli da posvjedoče da je Kosovo i Metohija, kojim je vladao Sveti Simeon Mirotočivi, zenica našeg narodnog bića“.

Dodao je da Kosovo nije priznala Crna Gora, već su to uradili „njeni sadašnji glavari“.

- Ogromna većina naroda, draga djeco, ima i glavu i savjest i svijest i pamćenje, ali takva je vlast u ovom trenutku. A tako i oni koji su potpisali briselske sporazume, koji pregovaraju i dogovaraju u Briselu sa onima koji su i doveli do ovakve tragedije, do nove nacifašističke - još gore od nacifašističke - okupacije Kosova i Metohije, danas pregovaraju sa Hašimom Tačijem, kome su krvave ruke do ramena - kazao je on.

On je dodao da je Sveti Simeon, koji je rođen u Ribnici, današnjoj Podgorici, zavladao svim prostorima srpskoga naroda, pa tako i Kosovom i Metohijom.

- On je živi svjedok, kao i sve ono što se događalo poslije njega s Kosovom i Metohijom, da će ono opet vaskrsnuti. Ali da bi vaskrsnulo, moraju Crnogorci, Srbijanci i drugi Srbi da se vrate sebi, da se sjete da bez glave i bez savjesti nema sreće i budućnosti. Samo pokajanje je ono što može da nas vrati Prizrenu - zaključio je mitropolit Amfilohije.

Specijalni gosti akademije bili su đaci prizrenske Bogoslovije, a prije njihovog nastupa predstavljena je fotomonografija „Tesla“, posvećena velikom naučniku Nikoli Tesli.

Izvor i foto: Mitropolija.com

Portal Analitika