Društvo

BACKOVIĆ: Naučiti nastavnike da đake ne uče "bubanju"

Ispitni centar ima Republičko takmičenje i znate li kako izgleda test iz geografije? Tu su pitanja koliko je duga Zeta, koliko je visok Durmitor... To je aspolutno bubanje činjenica. Što će ti to, ako ne znaš da uporediš Durmitor sa nekom drugom planinom, kazao je akademik CANU Slobodan Backović.
BACKOVIĆ: Naučiti nastavnike da đake ne uče "bubanju"
Portal AnalitikaIzvor

Nakon što su juče u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti predstavljeni rezultati đaka na prošlogodišnjem PISA testiranju uslijedila je burna diskusija o manjkavostima našeg obrazovnog sistema i ocjena da su učenici ,,odlično prošli kakvo nam je obrazovanje“.

Prvi rezultati koje su petnaestogodišnjaci ostvarili na PISA testiranju saopšteni su iz crnogorskog Ispitnog centra još u decembru. Tada je rečeno da je Crna Gora zauzela 51. mjesto iz čitalačke pismenosti i matematike, a 59. iz nauke za koju je konstatovano da ,,stagniramo“.

Nekadašnji ministar prosvjete Slobodan Backović najavio je juče da će uputiti reagovanje nadležnima, jer je nezadovoljan rezultatima. U dopisu koji će uputiti Ministarstvu prosvjete i Vladi predložiće što bi trebalo izmijeniti zarad kvalitetnijeg obrazovanja.

- Čini mi se da PISA govori da treba da promijenimo metod rada i da ne učimo djecu da bubaju činjenice, nego da to što ih naučimo mogu da koriste – rekao je on.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Portal Analitika