Društvo

Bošković: Bivši direktor me opstruirao, ali ne postoje neemitovane emisije

Urednik Istraživačke redakcije RTCG Mirko Bošković izjavio je da nekoliko puta do sada obavještavao Savjet RTCG o pritiscima oko rada na emisiji Mehanizam i da ga čudi zašto se to pitanje sada pokreće, te da će podnijeti tužbu protiv svih koji budu tvrdili da nešto krije.
Bošković: Bivši direktor me opstruirao, ali ne postoje neemitovane emisije
Portal AnalitikaIzvor

Navodeći da reaguje zbog niza neistina i konfuznih objašnjenja, kao i zbog medijskih izvještaja koji ne reflektuju pravu sliku onoga što se dogođalo, Bošković navodi da se

Savjetu sam obraćao više puta sa detaljnim obrazloženjima i predstavljao im situaciju u vezi sa emisijom Mehanizam i odnosom bivšeg generalnog direktora prema tom projektu.

„Smatram da je važno da se ta činjenica istakne da ne bi neko pomislio da sam ćutao i krio informacije od bilo koga. Iako sam smatrao da RTCG uopšte ne treba da se osvrće na neistinite tvrdnje PZP-a, doveden sam u situaciju da se pravdam i odgovaram na nešto što je čista konstrukcija, vjerujem zlonamjerna, naveo je on u javnom reagovanju nakon današnje sjednice Savjeta na kojoj se o tome raspravljalo.

On tvrdi da ne postoje neemitovane epizode Mehanizma. „Ne postoje kasete sa emisijama, a ne postoji ni bunker za koji ja znam. Pošto se pojam "nemontirani materijal" slobodno tumači neophodno je da i to pojasnim. Sve što je bilo do kraja istraženo, potvrđeno i zaokruženo kao priča objavljeno je u serijalu "Obećana zemlja". Tokom pripreme serijala prikupljeno je dosta različitog materijala, ali to ne znači da je kao takav mogao biti iskorišćen za emitovanje. Istraživačko novinarstvo je proces koji podrazumijeva da se sve prikupljene činjenice dokažu i stave u odgovarajući kontekst, razumljiv gledaocima. Sve što je ispunilo taj kriterijum objavljeno je u serijalu "Obećana zemlja" , naveo je on.

 

        On kaže da su se tokom istraživanja otvarale druge zanimljive teme, te da je  namjera bila da nastavi da radi na tim pričama, da bi na kraju objavio one koje uspije da dokaže i zaokruži u smislenu cjelinu.

„Odlukom bivšeg generalnog direktora to mi je onemogućeno, pa je neke od tema jednostavno pregazilo vrijeme ili su promijenjene okolnosti koje su ih činile važnim za javnost. Neke informacije koje sam ranije prikupio i dalje su zanimljive i ukoliko ih opsežno istraživanje potvrdi, biće objavljenje u odgovarajućem formatu, kao i sve ostale informacije koje prikupljam i obrađujem u skladu sa najvišim profesionalnim i etičkim standardima“, naveo je on.

 Dodaje da svi koji budu nastavili da iznose neistinite tvrdnje da nešto krijemo od javnosti imaće priliku da ih dokažu na sudu i to je, prema mojoj sugestiji menadžmentu i Savjetu, trebalo da bude jedina reakcija RTCG na ono što je javno iznio Nebojša Medojević i PZP.

Takav stav je proizašao iz činjenice da onaj koji iznosi optužbe treba da priloži i neke dokaze za to, a ne da se mi pravdamo povodom neutemeljenih projekcija realnosti, posebno kad dolaze od strane osoba koje nemaju reputaciju ličnosti koje često govore istinu, naveo je Bošković.

 Tvrdi i da je do večeras izbjegavao da javno govorim o poziciji i pritiscima unutar RTCG jer smatra da je važnije da se ponovo stvore uslovi da nastavi da radim.

„Na sreću, ti uslovi su se ponovo stvorili i Savjet je svojim odlukama tome doprinio, pa je RTCG prvi javni servis u regionu koji ima istraživačku redakciju“, naveo je on.

 

        

Portal Analitika