Zanimljivosti

Uzbudljivi let Anđela otvorio Venecijanski karneval

Kao i svake godine tako i ove, od 11. do 28. februara zvanično je otvoren tradicionalni Venecijanski karneval, koji godinama privlači milione posjetilaca iz cijeloga svijeta.
Uzbudljivi let Anđela otvorio Venecijanski karneval
Portal AnalitikaIzvor

Tema ovogodišnjeg Karnevala, u dogovoru sa umjetničkim direktorom  Markom  Makapanijem, je “Creatum” sa centralnom temom “Tradicija stare Venecije”, koja će imati i svoj nadimak Vanità (uobraženost).

Upravo ta uobraženost  nas  poziva na zadovoljsto, hvaljenje, šepurenje, izigravanje… da toga dana budemo ko god poželimo, pa makar i deset različitih osoba u istom danu.

Venecija je u ovom periodu jedna velika pozornica ukrašena u svakom pogledu.

Sigurno neće nedostajati gala večere koje će biti organizovane u Ca’Vendramin Calergi, u sali gdje je Ričard Vagner komponovao “Parsifal”. Ovakve gala večere nijesu  pristupačne za sve posjetioce karnevala, zbog visoke cijene od 400 do 500 eura za ugođaj jedne noći, ali konobari, svijeće, kostimi, maske, performansi i pogled na Canal Grande učine da zaboravimo u kojem dobu živimo, pa onda i opravdavaju ovako skupe aranžmane.

2402venecija2

Piazza San Marco je centralno mjesto za održavanje  proslave karnevala. Trg je ukrašen maskama, muranskim staklom, kostimima i ostalim ručnim radovima koje su umjetnici izložili ukrašavajući izloge i glavni  trg. U jedinstvenim radovima i kreacijama posjetioci mogu da uživaju, ostajući svakog  trena bez daha. To je jedan pravi skok u prošlost i period 18. vijeka.

U svemu ovome ne mogu, a da ne pomenem ”Festa delle Marie” jedan veoma važan komad Venecijanskog karnevala.

Istorijska povorka kreće od “San Pietro in Castello” ide prema ulici Garibaldi i Riva degli Schiavoni i završava svoju povorku na Trgu San Marko. Fešta podsjeća na venecijanske duždeve koji su svake godine donosili poklone  skromnim djevojkama. Pokloni za 12 skromnih djevojaka su se sastojali u nakitu sa grbom dužda.

2402venecija3

Ova fešta je jedan neponovljiv momenat po pitanju kostima, tradicije i izbora dvanaest skromnih djevojaka koje do narednog karnevala nose titulu Marije del Karnevale.

Početak Venecijanskog karnevala su obilježila dva performansa sa zvona San Marko (Let Anđela i Orla), koja su se održala 11. i 12. februara. To je tradicija koja je vremenom promijenila izvedbu i protagoniste, tako da umjesto golubice ukrašene raznobojnim ukrasima i vrpcama već šesnaest godina let preko trga izvodi osoba.

Veliko otvaranje ovog Karnevala 2017,  je od  Rio di Cannaregio napravio pozornicu vode i vazduha.

Magično sjedinjavanje zvuka, umjetnika i boja na vodi  je uzbudljivo, iznenađujuće i usmjerava da pronađemo ukus života, jednostavnost i snagu Venecijanske tradicije.

2402venecija4

Sociolog Sanja Vujošević / Facchini

Portal Analitika