Turizam

Zajednička promocija Crne Gore i Srbije na sajmovima u Berlinu i Pekingu

Drugi turistički forum udruženja za turizam privrednih komora Crne Gore i Republike Srbije, pod nazivom „Unaprjeđenje regionalne saradnje u oblasti turizma“, održan je drugog dana 39. Međunarodnog sajma turizma - IFT 2017 u Beogradu.
Zajednička promocija Crne Gore i Srbije na sajmovima u Berlinu i Pekingu
Portal AnalitikaIzvor

Događaj, u čijoj orgaizaciji su još bili Ambasada Crne Gore u Srbiji, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije i Turistička organizacija Srbije, Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, predstavlja nastavak bilateralne saradnje u oblasti aktivnog i zdravstvenog turizma Srbije i Crne Gore i kreiranja zajedničkog turističkog prizvoda dvije zemlje koji su ovom prilikom i predstavljeni.

Na štandu NTO CG svoju ponudu predstavljaju lokalne turističke organizacije Ulcinja, Bara, Budve, Tivta, Kotora, Herceg Novog, Cetinja, Podgorice, Žabljaka, Pljevalja, Berana, Rožaja, Bijelog Polja, Mojkovca i Nikšića, te predstavnici privrede: „Montenegro Stars Hotel Group“, „Queen of Montenegro“, „Maestral“, „Hilton“, UNDP-ja. Svoju ponudu na posebnim štandovima predstavljaju TO Budva, HG „Budvanska rivijera“, Javno preduzeće „Morsko dobro“ i „Discover Montenegro“.

Kako se navodi u saopštenju, forum su otvorili pomoćnica ministra Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Renata Pindžo, pomoćnik ministra Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore Marko Petričević, a učesnike su pozdravile i direktorica NTO CG Željka Radak-Kukavičić i direktorica TO Srbije Marija Labović.

- Predstavljeno je sedam turističkih proizvoda koji su kreirani u prethodnih godinu dana. U kreiranje programa uključene su po dvije turističke agencije iz Crne Gore i Srbije. Navedeni programi biće predstavljeni potencijalnim turistima na predstojećim sajmovima turizma, prvenstveno na sajmovima u Berlinu i Pekingu. Direktorica NTO CG Željka Radak-Kukavičić pozvala je sve turističke privrednike regije da iskoriste sredstva Evropske unije i pripreme projekte koji imaju za cilj unapređenje turističkog proizvoda regiona. U okviru panel diskusije aktivno učešće uzelo je preko tridesetak predstavnika turističkih agencija iz zemalja regiona koje su zainteresovane za intenzivnije učešće i kreiranje programa prekogranične saradnje – ističu iz NTO.

2402sajam1

Danas je na štandu Turističke organizacije Srbije potpisan i Ugovor o poslovnoj saradnji između JP „Skijališta Srbije“ i crnogorskih skijališta „Savin kuk“, „Kolašin 1450“ i „Vučje“. Njime će biti mogućeno da turisti koji posjeduju sezonski ski-pas za neko od skijališta u Srbiji ili Crnoj Gori, mogu da koriste besplatan trodnevni ski pas na nekom od skijališta u susjednoj zemlji. Ugovor se odnosi kako na aktuelnu zimsku sezonu, tako i na narednu, 2017/2018. godine. Na ovaj način se podstiče razmjena turista i izuzetno je značajno što se na taj način omogućava ostvarivanje dodatnih benefita, koji se ogledaju u povećanju turističkog prometa tokom zimske sezone.

- Takođe, danas je na štandu Crne Gore priređen i happy hour kome su prisustvovale mnoge ličnosti iz javnog života Republike Srbije i brojni privredni partneri. U naredna dva dana na štandu Crne Gore biće organizovani gastro dani Herceg Novog i Tivta, upriličen nastup Dragoljuba Đuričića i „Balkanske lavine“, kao i izvlačenje dobitnika nagradne igre UNDP-ja u okviru projekata „Razvoj niskokarbonskog turizma“. Nastup Crne Gore, koja je ove godine zemlja-partner Međunarodnog sajma turizma u Beogradu, ispratio je veliki broj medija sa ovog tržišta – stoji u saopštenju.

 

Portal Analitika