Kultura

Ljumović - Tatažinjska: Iskoristiti potencijal Risna za kulturni turizam

Ministar kulture prof. mr Janko Ljumović i ambasadorka Republike Poljske u Crnoj Gori Irena Tatažinjska, razgovarali su danas na Cetinju o projektima kojima se jača saradnja, te istakli značaj kulture za jačanje ukupnih odnosa dvije države.
Ljumović - Tatažinjska: Iskoristiti potencijal Risna za kulturni turizam
Portal AnalitikaIzvor

Kako je rečeno iz resornog Ministarstva, Ljumović je istakao značaj dosasašnje saradnje na istraživanjima arheološkog lokaliteta u Risnu, na kojima su radili stručnjaci sa Univerziteta u Varšavi. Istaknuto je da ovaj lokalitet posjeduje potencijal za razvoj kulturnog turizma, pa će njegova dalja konzervacija i prezentacija biće predmet nastavka uspješne saradnje. Razgovarano je i o mogućnostima za saradnju u polju edukacije u oblasti konzervacije i restauracije.

- Ambasadorka Tatažinjska izrazila je zadovoljstvo i što dvije zemlje imaju potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja i nauke na osnovu kojeg će uskoro biti piotpisan i Izvršni program. Tim dokumetom biće definisani najvažniji projekti saradnje u narednom periodu. Ministarstvo kulture i Ambasada Poljske nastaviće da iniciraju i direktnu saradnju između institucija, umjetnika i producenata na prezentaciji savremenog stvaralaštva dvije zemlje – stoji u saopštenju Ministarstva kulture.

Portal Analitika