Kultura

Drešić: "Samoozbiljenje" je jedinstveni zadatak svakog od nas

U ciklusu grafika „Samoozbiljenje“, Nataša Drešić se gotovo filozofski bavi pitanjima spoznaje onog nevidljivog u nama, metafizičkog, zaumnog, nepoznatog, kazala je istoričarka umjetnosti Milica Bezmarević otvarajući postavku mlade umjetnice u Galeriji „Centar“.
Drešić: "Samoozbiljenje" je jedinstveni zadatak svakog od nas
Portal AnalitikaIzvor

- Intenzivnim crtačkim gestom uz odabrana grafička sredstva, autorka postiže utisak stvaralačke živosti kao sugestiju njene unutrašnje energije koja dominira cjelokupnim procesom rada. To uzbuđenje stvaralačkog procesa koje se prenosi u sliku i koje je očigledno u grafikama Drešić, važan je činilac svakog kultivisanog, ostvarenog umjetničkog djela, iz razloga što svjedoči o njegovoj iskrenosti stvaranja. A to jeste potvrda jednog utemeljenog i odgovornog shvatanja Umjetnosti, u svim njenim sadržajima i značenjima. Vodeći se takvim duhovnim i umjetničkim načelima, grafika Nataše Drešić postaje mentalno i likovno artikulisano umjetničko djelo – dodala je ona.

Grafičarka iz Bara, koja je studije završila na cetinjskom Fakultetu likovne umjetnosti, protekle dvije godine se samostalno predstavila likovnoj publici na Cetinju i u Mecu.

2402dresic1

Svoj najnoviji stvaralački opus, prema njenim riječima, predstavlja „klicu“ – ne nužno umjetničku – koja leži u svakom od nas, jer se sa njome rađamo.

- Samoozbiljenje bi nabolje moglo da se objasni kao jedinstveni zadatak svakog od nas. To je potreba da se život i svijet spozna i da čovjek, prije svega, kroz svoj rad dođe do odgovora na pitanja. Ali, prvo mora da dođe do nutrine, do svog unutrašnjeg bića. Zato je stvaralaštvo za umjetnika put kako da dođe do odgovora na ta pitanja. Uostalom, sadržaji na mojim radovima vezani su za nesvjesno. To su ujedno stvari koje su memorisane duboko u nama - djetinjstvo, sjećanja, animus – kazala je ona za Portal Analitika, te precizirala da su to teme iz kojih crpi ideje za rad.

2402dresic2

Iako mlada godinama, ova umjetnica odabrala je „arhaičnu“ grafiku za svoj način izražavanja.

- Na ovoj izložbi su tri tehnike grafike: jednobojnu i dvobojnu algrafiju, litografiju i serigrafiju. One su međusobno dosta slične, ali i prilično zahtjevne. Inače, grafika je, sama po sebi, izazovna za rad, jer pored likovnosti zahtijeva tehničko znanje i posebno sredstvo za rad. No, uz interesovanje za određene stvari, čovjek može da dođe do pravih rezultata – dodala je ona.

Nakon svoje treće samostalne, a prve izložbe u Podgorici, Drešić kaže da njeni vršnjaci imaju dovoljno mogućnosti i prilika da se zvanično predstave likovnoj publici u Crnoj Gori.

- Izlaganje u galerijama sada funkcioniše po principu konkursa. To je ujedno najbolji način da se dođe do izložbenog prostora. Dakle, ima mjesta za umjetnike, samo treba biti u toku kada su konkursi i pratiti ih. To možda nije karakteristično za nas umjetnike – da vodimo računa o tome - ali vremenom se čovjek uhoda – zaključuje naša sagovornica.

K.J.

Foto: Ivana Božović

Portal Analitika