Politika

Marković - Ader: EU ključna za očuvanje mira na Zapadnom Balkanu

Snažnije prisustvo Evropske unije na Zapadnom Balkanu i nesporna evropska perspektiva za države ovog regiona ključne su za očuvanje mira i stabilnosti – ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i predsjednika Mađarske Janoša Adera.
Marković - Ader: EU ključna za očuvanje mira na Zapadnom Balkanu
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku, održanom tokom zvanične posjete premijera Markovića Mađarskoj, konstatovano je pogoršanje situacije i povećanje tenzija na Balkanu zbog jačanja nacionalističkih političkih snaga koje žele da ugroze evropsku perspektivu regiona.

Najbolji odgovor na to je, prema ocjeni predsjednika Vlade Crne Gore, aktivna politika proširenja i od strane EU i NATO-a i promovisanje dijaloga kako bi države regiona prepoznale svoj interes u integracionim procesima. Takođe je istaknuto da moraju biti dostupniji evropski fondovi kojima bi se ojačala ekonomija država regiona i valorizovali resursi.

Informišući o napretku u evropskim integracijama, kroz 26 otvorenih poglavlja i spremnost na otvaranje novih ali i zatvaranje pojedinih poglavlja, premijer je kazao da trenutni problemi sa kojima sa Unija suočava neće obeshrabriti Crnu Goru, već da je ona odlučna u ispunjavanju obaveza iz evropske agende. Evropska unija je, kako je ocijenio, najbolji okvir za našu državu i njene interese.

Konstatujući da je proces ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u u završnoj fazi, premijer je izrazio očekivanje da se cio proces okonča do maja kako bi Crna Gora učestvovala na Samitu Alijanse kao punopravna članica.

Predsjednik Ader je iskazao punu podršku Crnoj Gori i njenim naporima da se integriše u evropske i evroatlantske strukture i naveo da već sada može čestitati članstvo u Alijansi jer je ono evidentno i nesporno.

Govoreći u kontekstu odličnih bilateralnih odnosa Crne Gore i Mađarske, premijer Marković je istakao doprinos mađarskih kompanija rastu BDP-a i izrazio očekivanje još snažnijeg prisustva mađarskih investitora u Crnoj Gori.

Portal Analitika